Gå til hoved-indhold
15. maj 2024 - kl. 23.05

Ny forretningsplan skal sikre, at havnen kan betale sin gæld

  • 1 af 1
    Det er var en festlig dag, da Stena Oils terminal tirsdag blev indviet, men onsdag aften var stemningen alt andet end munter på byrådsmødet.
Af: Michael Frederiksen

Onsdag blev en historisk dag i Frederikshavn Kommune, da havnen i Frederikshavn blev kommunal. Det blev vedtaget på et ekstraordinært byrådsmøde med stemmerne 28-1. Venstres Jens Borup stemte imod.

Borgmester Birgit S. Hansen (S) erkender, at det er en meget stor mundfuld. Det fremgik af onsdagens dagsorden, at der mangler 157 millioner kroner i havnens kassse de næste 10 år.

- Det er en alvorlig opgave. Derfor er jeg også glad for, at der var 28 ud af 29, der stemte for, at vi nu overtager og giver bevilling til, at vi kan betale nogle regninger dernede, udtaler hun til TV2 Nord.

Nu skal kommunen nemlig dække ind for den knap 1,7 milliarder kroner store gæld, som havnen har opbygget. I 2024 skal regninger på 37 millioner kroner betales.

- Vi har heldigvis en kommunekasse, hvor vi kan tage dem op af vores opsparing og betale, siger borgmesteren og fortsætter:

- Vi arbejder sideløbende med, at vi også kan komme ud af det her igen, så havnen kan blive en selvstændig - det, der hedder kommerciel havn - at begynde at tjene nogle penge igen. Nogle kalder det en exit-strategi, og det arbejder vi med allerede fra nu, sagde Birgit S. Hansen til TV2 Nord.

Og hvordan skal I kunne få det her til at blive en god forretning? 

Vi har en kæmpestor, stærk havn med gode kunder. Og i går indviede vi en olieterminal, så der er masser af optimisme. Nu skal vi have lavet en forretningsplan, sådan at havnen tjener penge til at kunne betale sin gæld. Det var der, det kulsejlede for den tidligere ledelse, forklarer Birgit S. Hansen. 

Hun peger heri på flere greb til at nedbringe gælden. Eksempelvis at få udsat lån, snakke med investorer og forskellige konstruktioner - såsom et aktieselskab.

- Det vil vi gøre fra i dag. Det er først i dag, at vi juridisk overtager havnen, fastslog borgmesteren.

Inden afgørelsen blev truffet med stemmerne 28-1, fulgte en usædvanlig lang debat, da byrødderne skulle godkende aftenens dagsorden. Flere fra Venstre påpegede det urimelige i, at det ekstraordinære byrådsmøde blev indkaldt med blot halvandet døgns varsel. 

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...