Gå til hoved-indhold
11. februar 2024 - kl. 16.02

Nyt lovforslag om organdonorer kan hjælpe Nanna Høeg Carton

  • 1 af 1
    Nanna Høeg Carton: - Det påvirker os alle sammen - særligt psykisk. Mine børn er bekymrede på mine vegne. Foto: Caroline Hyldig Larsen, TV2 Nord
Af: Michael Frederiksen

Nanna Høeg Carton fra Frederikshavn har stået på venteliste til en ny nyre to gange. Derfor hilser hun regeringens forslag om at gøre alle myndige til organdonorer i udgangspunktet velkommen.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det faktisk svært at sætte ord på det, siger Nanna Høeg Carton i hendes dagligstue i Frederikshavn, hvor hun bor sammen med sin mand og to børn.

Hun har nu i et år stået på venteliste til at få en ny nyre - for anden gang i sit liv.

Under graviditeten med sit første barn i 2008 mistede hun nemlig sin nyrefunktion og fik derfor en transplantation. Men den nyre virker ikke længere, og derfor står hun nu igen på ventelisten.

- Det fylder alt. Hvis jeg skal være helt ærligt, så er det faktisk svært at sætte ord på det, fordi det er så ekstremt at være i sådan en venteposition, at man aldrig har prøvet noget lignende, siger hun til TV2 Nord og fortsætter:

- En ting er at mærke, at jeg bliver mere og mere syg, men den anden side er jo også det mentale.

Derfor er hun glad for, at regeringen lørdag aften foreslog at gøre alle myndige i Danmark til organdonorer i udgangspunktet.

- Vi er et af de få europæiske lande, hvor man aktivt skal ind og tilmelde sig. Nu foreslår vi så at vende det rundt, siger statsminister Mette Frederiksen (S) til Politiken.

Konkret foreslår regeringen, at borgere fremover ikke aktivt skal tilmelde sig som organdonorer, men aktivt fravælge muligheden.

- For mig vil det betyde, at jeg kommer hurtigere til, fordi der er flere organer. Og så vil jeg jo blive tilbudt den her organtransplation tidligere, siger Nanna Høeg Carton til TV2 Nord.

Og en ting er, hvor svært det kan være som voksen at være i den venteposition, som frederikshavneren befinder sig i, men en helt anden ting er, hvordan parrets to børn håndterer den.

- Det påvirker os alle sammen - særligt psykisk. Mine børn er bekymrede på mine vegne. Både for hvornår jeg bliver transplanteret, men de er også enormt bekymrede for, at de smitter mig. Når de er syge, tør de næsten ikke give mig et kram, siger Nanna Høeg Carton og fortsætter:

- For faktum er, at hvis jeg ligger syg den dag, de ringer med en nyre, så ringer de til den næste på listen. 

Derfor svinger hendes to børn ofte håndspritten, og frygten for at blive syg har fået hende til at lave en art selvisolering. Hun er sygemeldt fra sit job, som hun netop er belevt opsagt fra, fordi hun har været sygemeldt så længe.

Nu håber hun på, at regeringens forslag kan gøre, at hun hurtigere får det helt afgørende opkald.

- Det er meget ekstremt at gå her og bare se sig selv blive mere og mere syg, alt imens man går og venter. Hver gang min telefon ringer, så springer jeg op, og nej, det var heller ikke dem, der ringede denne gang, udtaler Nanna Høeg Carton til TV2 Nord.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...