Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
28.10.2021 | Af: Kanal Frederikshavn

Omkring 2.000 borgere deltog i Debatfestival

Se flere fotos under artiklen.
I tre dage har omkring 2.000 borgere i alle aldre hørt om og debatteret demokrati fra mange forskellige vinkler på Frederikshavn Bibliotek. Debatfestivalen var fyldt med tankevækkende og underholdende indslag.

 

Lokaldemokrati var på programmet den først dag, blandt andet i form af et vælgermøde med lokale kandidater til det kommende byrådsvalg. En velbesøgt aften med en livlig debat, et medlevende publikum og politisk kommentator Søs Marie Serup, der ledte alle igennem med sikker hånd.

På dag to var temaet Antidemokrati – altså om vi rent faktisk har så stor demokratisk indflydelse i vores land, som vi går og tror.

En aften, hvor emnet blev set gennem litteraturen med besøg af forfatter Morten Pape, fra det videnskabelige synspunkt belyst af ph.d. Christoph Ellersgaard, som fortalte om magteliten i Danmark, og endelig fra den satiriske vinkel leveret af aftenens vært Huxi Bach. Aftenen sluttede med en livlig debat med et spørgelystent publikum.

Tredje og sidste dag blev der stillet skarpt på, om demokratiet er i fare nationalt og internationalt. Journalist Bjarke Møller skitserede demokratiets fremtid i det europæiske samarbejde, og redaktør Martin Krasnik perspektiverede nogle af de aktuelle tendenser i blandt andet USA til vores danske demokrati og dets udvikling.

Tidligere på dagen havde journalist Abdel Aziz Mahmoud den fulde opmærksomhed fra 185 elever fra kommunens ungdomsuddannelser, da han fortalte sin egen historie i forhold til call-out og krænkelseskultur, særligt på sociale medier.

Dag tre sluttede med en paneldebat, hvor Abdel Aziz Mahmoud, Martin Krasnik, Ingrid Ank (Grundtvigsk Forum), Isabella Arendt (KD), Bjarne Møller og Rosa Lund (Ø) debatterede aktuelle samfundstendenser, der både hjælper og udfordrer vores demokrati.

Hvad betyder Call-out og krænkelseskultur, særligt på sociale medier for vores demokrati? Et emne, som for alvor fik fyret op under de seks paneldeltagere, der på trods af enighed langt hen ad vejen alligevel ikke helt fandt fælles fodslag. Alt er jo ikke sort og hvidt, uanset om det handler om pli, lovgivning eller ytringsfrihed, som blot var nogle af de begreber panelet kom omkring.

Publikum lyttede intenst til debatten, der havde mange underholdende guldkorn, som udløste høje latterudbrud, eller belønnede paneldeltagerne med klapsalver for deres udtalelser. Vært og ordstyrer Huxi Bach sørgede for at lede slagets gang ved at kaste nye spørgsmål på bordet og holde publikum på dupperne.

Tre travle dage
Det var fjerde gang, at Bibliotek & Borgerservice afviklede en tre dage lang festival, og endnu en gang kan man se tilbage på et vellykket arrangement fyldt med både tankevækkende og underholdende indslag, der har fået rigtig god opbakning fra kommunens borgere.

- Vi har oplevet en helt forrygende opbakning alle tre dage, hvilket bekræfter os i, at det var et rigtig godt program, lyder det begejstret fra centerchef Anette Ravnholt og fortsætter:

- Bibliotekets fornemste opgave er at understøtte demokratiet, og det synes jeg, vi er lykkedes rigtig godt med i de tre dage. En debatfestival for hele aldersspektret. Det, der også med et fint ord bliver kaldt demokratisk dannelse, det har vi også haft fokus på denne gang med deltagelse af børnehavebørn til Børnevalg, 3. klasser fra folkeskolen har været til Kommunalvalg i Børnehøjde, et stort antal unge har deltaget i debatter, der henvender sig til deres alders- og målgruppe. Dertil kommer tre aftener med debatter, hvor rigtig mange har deltaget mere en én dag og en hel del alle tre dage, oplyser Anette Ravnholt.

Frederikshavn Debatfestival 2021 var arrangeret af Bibliotek & Borgerservice og Frederikshavn Kommune i samarbejde med FOF Vendsyssel, AOF, LOF, DOF Frederikshavn, Dansk Folkeoplysnings Samråd og Lille-Skole for voksne Frederikshavn.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Åse Bakland

FOTO: Åse Bakland

FOTO: Åse Bakland

FOTO: Åse Bakland

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close