Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
08.10.2016 | Af: Kanal Frederikshavn

På halvandet år: Fra flygtning til jobkonsulent

Abdulfattah var i 12 år chef for en virksomhed i Syrien, hvor han arbejdede 15 timer om dagen.
Dette er succes-historien om Abdulfattah, der kom til Danmark for halvandet år siden som flygtning, men allerede har fået arbejde som jobkonsulent i Frederikshavn Kommune.

 

Abdulfattah kom til Danmark som flygtning i slutningen af 2014 fra Damaskus i Syrien. Han boede de første måneder på et asylcenter, inden han blev boligplaceret i Skagen.

Abdulfattah vidste fra starten af sit nye liv, at han ville kæmpe for, at hans kone og lille søn skal have et godt liv, og han ikke ville lade sig kue af situationen. Derfor sparede han penge sammen af sin ydelse til at få en større lejlighed og på sigt flytte til Frederikshavn, da han samtidig ville have et arbejde, blive dygtig til det danske sprog, og forsørge sig selv og sin familie. Det var hans plan.

Abdulfattah begyndte på sprogskole i Frederikshavn og hver aften terpede han dansk for at blive bedre og bedre med tanke på, at han skulle kunne sproget for at blive integreret i det danske samfund og hermed også få sig et arbejde og forsørge sig selv og sin familie.

Abdulfattah er universitetsuddannet i Syrien, og har arbejdet som chef for en større virksomhed i 12 år i Syrien og er vant til at arbejde mindst 15 timer om dagen.

Abdulfattah kommer i sin integrationsperiode i kontakt med en virksomhedskonsulent i Integrationsafdelingen i Frederikshavn Kommune, som hjælper ham med en praktikplads med henblik på at komme på arbejdsmarkedet.

Han begynder i praktik i et lille revisionsfirma i Frederikshavn og kommer også i løntilskud som revisor i denne virksomhed - med udsigt til fast arbejde. Desværre måtte virksomheden skifte mening, da der ikke var økonomi til det.

Inden Abdulfattah skal stoppe i sit løntilskudsjob, iværksættes et møde med en sagsbehandler i Integrationsafdelingen. Han nægter at blive arbejdsløs igen, da han nu har en fod indenfor på det danske arbejdsmarked.

Sagsbehandler og Abdulfattah bliver hurtigt enige om, at Abdulfattah har nogle rigtig gode og vigtige kompetencer, som skal udnyttes på det danske arbejdsmarked - og hurtigst muligt.

Sagsbehandleren opdager hurtigt, at Abdulfattáh har den helt rigtige indstilling til at blive integreret, forsørge sig selv og sin familie, bidrage til det danske samfund og være en rollemodel for mange andre.

Abdulfattah brænder for at give sin motivation og positive tankegang videre til andre flygtninge, og specielt flygtninge med samme baggrund som ham selv.

Han ønsker at bidrage til det danske samfund og han har rigtig mange gode idéer hertil, og hvordan kommunen kan få integreret vores borgere på bedste og hurtigste måde.

Sagsbehandleren og Abdulfattah har mange lange snakke omkring det at være i Danmark og det at tænke forskelligt, når man kommer fra en anden kultur, regler og normer og anden religion, og hvordan man skal respektere og acceptere det danske samfund trods forskellig kultur og religion.

De drøfter også, hvordan man kan komme på arbejdsmarkedet, trods det at skulle vælge et helt andet job end det, man eksempelvis ikke er vant til – og det at skulle gå fra at tjene mange penge om måneden og have et helt almindeligt liv inden krigen, og til at starte helt forfra med et nyt land, sprog, kultur og hele den samfundsmæssige forskel, der er.

Det vil Abdulfattah rigtig gerne være med til at bidrage med. Ydermere har han arabisk som modersmål og hans danske, som er meget veludviklet blot efter halvandet år.

I mellemtiden bliver en stilling ledig i Frederikshavn Kommune som jobkonsulent i Integrationsafdelingen. Abdulfattah er hurtig, søger stillingen og kommer til samtale. Han får stillingen og begynder at arbejde på lige fod med sin sagsbehandler.

Abdulfattah arbejder med gruppen jobparate integratonsborgere, og i samarbejde med afdelingens virksomhedskonsulenter hjælper han borgerne på arbejdsmarkedet med de udfordringer, der kan være, og han hjælper med kulturforståelse og at indgå på det danske arbejdsmarked som flygtning. Udover dette studerer Abdulfattah økonomi.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Privat

FOTO: Privat

FOTO: Privat

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close