Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
19.10.2021 | Af: DEBAT-INDLÆG

Problem med møllen og stemmeværket skal løses

Søren Visti Jensen (SF): - Lad os i fællesskab få lavet det projekt, der både æstetisk og funktionelt lever op til både flertallets ønsker og lovgivningens krav. Der behøver ikke at gå fire år mere.
Byrådskandidat Søren Visti Jensen (SF) har skrevet dette indlæg: Iført waders og i vand til midt på livet, med el-apparat, net og opbevaringskasse, kunne en engageret gruppe lystfiskere forgangne weekend følges af interesserede Sæby-borgere, der var mødt talrigt op på vejbroen over Sæby Å.


 

Op mod stemmeværket var koncentrationen af gydemodne havørreder som sædvanlig stor, da deres medfødte instinkter kalder dem tilbage til det vandløb, hvorfra de selv blev udklækket i sin tid. Og de sammenstimlede fisk har mødt samme hindring, som deres egne forældre for fire-fem år siden også mødte: et stemmeværk, der ikke tillader naturlig faunapassage.

Hvis slægten skal videreføres, skal den have fødselshjælp, og det er det, lystfiskerne er i færd med. Fisken bedøves af et let elektrisk stød og bæres forsigtigt op over stemmeværket, hvor de søsættes på den sikre side – og uhindret herefter kan fortsætte deres vandring op mod deres naturlige gydesteder.

For fire år siden – ved forrige kommunevalg – gik bølgerne højt mellem politikerne og de grupper, der har interesse i enten at bevare stemmeværket uændret eller i at tilpasse det til de lovkrav, der helt umisforståeligt kræver fri faunapassage.

Lystfiskerne blev omklamret af stemmefiskere fra de politiske partier, der lovede en hurtig løsning på interessekonflikten. Derefter skete der… intet!

Sagen er følsom, siger man fra det parti, der med sit solide flertal helt alene sidder på kommunens politiske magt.

Der er bredejere, der er bekymret for den vandsænkning, en faunapassage vil medføre nogle hundrede meter opstrøms. Der er nostalgiske Sæby-borgere, der slet ikke kan forestille sig, at stemmeværket ændres overhovedet – og som helt ignorerer selve tanken om, at der kan laves et projekt, der både visuelt og miljømæssigt kan give området omkring den smukke gamle mølle et tiltrængt løft. Skitserne og tegningerne har været tilgængelige i årevis.

Og så er der lystfiskerne, der har lovgivningen på deres side, og som i princippet bare kan vente på, at de statslige myndigheder bliver trætte af den endeløse politiske forhalingsproces og i stedet udsteder et dekret om, hvordan problemet skal løses – og hvor den kommunale indflydelse vil blive minimal og den kommunale regning maksimal.

Lad os nu få det problem med møllen og stemmeværket løst en gang for alle. Lad os i fællesskab få lavet det projekt, der både æstetisk og funktionelt lever op til både flertallets ønsker og lovgivningens krav. Der behøver ikke at gå fire år mere.

I en kommune, der gerne vil være grøn, og som støtter op om såvel fauna som biodiversitet – i det mindste når der holdes skåltaler – burde det ikke være så svært!

 

BillederTilføj billede


FOTO: Søren Visti Jensen

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close