Gå til hoved-indhold
31 juli. 2022

Sjælden næbhval skal mandag obduceres

  • 1 af 2
    FOTO: TV2 Nord
  • 2 af 2
    - Det er selvfølgelig trist, at hvalen er død, men den giver stor viden til forskerne, siger Ivar Høst, der er vildtkonsulent i Naturstyrelsen.
Af: Kanal Frederikshavn

Den fire meter lange næbhval, der søndag blev bjærget i Voerså, døde måske på grund af plastik i maven. Måske var den ramt af sygdom. Måske er dødsårsagen en helt tredje. Det skal forskere på Aalborg Universitet nu finde ud af, oplyser TV2 Nord.

Der er mange ubesvarede spørgsmål, når det gælder næbhvalen, der med sikkerhed siden fredag har befundet sig i vandet ved Voerså. Derfor skal næbhvalen nu obduceres.

Det kommer til at ske på Aalborg Universitet. Her vil der blive taget blodprøver og vævsprøver af det døde dyr for at blive klogere på, hvorfor og hvordan næbhvalen døde.

- Det er selvfølgelig trist, at hvalen er død, men den giver stor viden til forskerne, siger Ivar Høst, der er vildtkonsulent i Naturstyrelsen, til TV2 Nord.

- I første omgang kan man, når hvalen bliver skåret op, se, om der er noget åbenlyst, den er død af. Som for eksempel om den har plastik eller andre fremmedlegemer i maven, tilføjer han.

Ivar Høst undrer sig over, hvorfor den sjældne næbhval har fundet ind i dansk farvande, for næbhvalen har det bedst på meget dybt hav.

- Den er helt klart på afveje. Det kan være, at den har mistet sin navigation, eftersom den har været på så lavt vand, som tilfældet er ved Voerså, siger Ivar Høst.

Ifølge vildtkonsulenten er der ni gange tidligere observeret en næbhval i dansk farvande. Det er vel at mærke i løbet af en periode på mere end 100 år.

Den døde næbhval skal efter planen hentes mandag morgen af en lastbil, der vil fragte den til forskere på Aalborg Universitet.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...