Gå til hoved-indhold
10. december 2011 - kl. 02.12

Skagen Bryghus er klar med ny ølsmag: Tuxen

  • 1 af 2
    FOTO: René Diget Søgaard Sørensen / Skagen Bryghus
  • 2 af 2
    Øllen er brygget med ekstra meget münchener-malt, hvilket giver den karakteristiske maltsmag og duft.
Af: Leif Jensen

Danmarks nordligste bryghus er igen klar med en ny og spændende øl. Denne gang drejer det sig om en flot rødbrun tysk inspireret lagerøl, som brygmester René Diget Søgaard Sørensen er stolt over at kunne præsentere. Navnet er ”Tuxen”, og den nye smagsvariant er allerede nu på vej ud i detailhandlen.

- Lige præcis den her er der kælet ekstra meget om, fortæller René og forklarer, at det er en moderne wiener eller bayersk øl, hvor der er tale om en meget populær øltype.

- Her er der brugt den aromatiske og smagsfyldige Hallertau Mittelfrüher-humle. Øllen er brygget med ekstra meget münchener-malt, hvilket giver den karakteristiske maltsmag og duft.

Den nye øl er opkaldt efter kunstmaleren og billedhuggeren Laurits Tuxen, der i sin tid havde et nært og kærligt forhold til Skagen. Han var god ven og studiekammerat med P.S. Krøyer og i 1901 fik Tuxen sommerbolig i Skagen, hvor han i det følgende år malede en lang række af sine billeder. Det var især de nære motiver, der optog ham: familien, vennerne, landskabet, havet og havens blomster. Desuden engagerede han sig stærkt i oprettelsen af Skagens Museum, hvor til han udførte dobbeltstatuen af Michael Ancher og P.S. Krøyer foran museet.

Senere i december kommer også to typer, som Skagen Bryghus har været tørlagt for i godt et halvt år. Nemlig den friske hvedeøl, kaldet ”Nordlys”, og den meget populære nytårs-øl, ”Væltepeter”. Den sidste bliver tappet i bryghuset i dagene mellem jul og nytår. 

- Og så sprøjtes den ud i butikkerne direkte fra flasketapperiet, lover en glad Réne Diget.

Til spørgsmålet om den nye øl, ”Tuxen” også går til julebordet, lyder svaret prompte fra brygmesteren.

- Ja, det gør den faktisk. Det er jo sådan, at folk tror, at der er en øltype, som hedder julebryg. Men sådan hænger det slet ikke sammen.

- Typisk vil en dansk julebryg være en undergæret maltet mørk øl på 5-7 procent, forklarer René Diget og fremhæver Skagen Bryghus' nye juleøl ”Klitnissen”, som netop er undergæret, maltet, mørk og på 6,8 procent. Dette er en lidt stærkere version end lagerøl og hedder derfor en bock.

Den nye ”Tuxen” er også undergæret, maltet og mørk, men er knap så stræk, da den ligger på 5,3 procent.

- Så den kunne sagtens gå for at være en julebryg lidt á la X-Mas, som vi alle kender, slutter brygmesteren fra Skagen, der dermed sagtens mener, at ”Tuxen” går fint i spænd med sild, kål og alt andet godt på julebordet.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...