Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
11.11.2021 | Af: DEBAT-INDLÆG

Skal fiskeriet være det næste erhverv, SF lukker?

Byrådsmedlemmerne Mette Hardam og Jens Borup samt byrådskandidat Rikke Stjerne (alle V) har skrevet dette indlæg i en kommentar til Søren Visti Jensens (SF) indlæg på blandt andet Kanal Frederikshavn:

 

Det er jo en ren tilståelsessag fra SF, Søren Visti Jensen. I hans indlæg på de elektroniske aviser nævner han rigtig mange af de udfordringer, der er med havmiljø og fiskeri i Kattegat og Skagerrak.

Ganske rigtig nævner han, at overløb af rensningsanlæg overalt i Danmark lukker millioner af liter urenset spildevand ud i vores tilstødende fjorde og have. Det var det første, man burde tage fat i, hvis man ønsker at tage fat i havmiljøet i Danmark. Hvis det regner, og vandet ikke kan være i bassinerne mere, så har rensningsanlæggene tilladelse til at udlede vandet uden først at rense det.

En anden vigtig pointe som du, Søren Visti Jensen, også har fat i, er sæl og skarv. De er begge fredede arter, og dermed yngler de uhæmmet til stor skade for vores fiskebestande. Over en 30-årig periode er sælbestanden vokset fra 5.000 til 50.000 sæler i Østersøen. Ligesom du ikke kommer til en kyst et sted i Danmark, uden at du ser en skarv. Du nævner også specifikt torsk i Østersøen, som i år er blevet reduceret 88 procent på kvoten. Her siger de danske biologer helt åbent, at det ikke er fiskeriet, der er faktoren for nedsættelse af kvoten, men andre faktorer som for stor sæl-bestand.

Løsningen er ikke at stoppe alt fiskeri. Det er i stedet at sikre, at en bestand har de rette forudsætninger for at trives. Når vi ikke udnytter havets ressourcer i eget farvand - så importerer vi i stedet fødevarer, og det betyder, at det har langt større omkostninger for både natur og klima, end det vi selv kan producere.

SF skal være klar over, at hvis man lukker trawlfiskeri i Kattegat og Skagerrak, erdet lig med at lukke hummerfiskeriet, som specielt Strandby og Læsøs fiskeri er dybt afhængige af.

Man vil i samme ombæring lukke Læsø Fiskeindustri, da det er deres tilførsler, der kommer lige nøjagtig fra dette trawlfiskeri, som I ønsker at lukke og tillige alle de følgeerhverv, som vil bukke under som følge af nedlukning af trawlfiskeriet.

Det kan godt være, at SF mener, at det kun er økonomiske hensyn, at erhvervet ønsker at fange hummer, men det SF foreslår er, om vi skal have et hummerfiskeri eller ej. 100 procent af dansk hummerfiskeri foregår med trawl. Endvidere kan vi oplyse, at 92 procent af al dansk fisk bliver fanget af trawl.

Det er et år siden - med SF’s hjælp - at dansk minkavl blev lukket. Skal dansk fiskeri være det næste erhverv?

 

BillederTilføj billede


FOTO: Kanal Frederikshavn

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close