Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
17.06.2021 | Af: Kanal Frederikshavn

- Super uddannelse, der bliver søsat på MARTEC

MARTEC har lavet en landing page med endnu mere information om den ny uddannelse.
MARTEC i Frederikshavn skal fremover tilbyde en uddannelse som maritim ingeniør. Direktør Lars Fischer, Orskov Yard, glæder sig til samarbejdet.

 

Uddannelsen skal baseres på et nært samarbejde og opbakning fra mange maritime virksomheder. Virksomhederne skal blandt andet bidrage med projekter, praktikpladser, gæsteforelæsninger, forskningssamarbejder og virksomhedsbesøg.

- Det er en stor glæde at kunne bidrage til at få søsat uddannelsen på MARTEC. Jeg er selv uddannet skibsingeniør fra Helsingør Teknikum, hvilket har bragt mig vidt omkring i min karriere og senest til Orskov Yard som administrerende direktør. Her har jeg dagligt glæde af mit kendskab til skibsdesign, skibsbyggeri og drift. Jeg har lovet at bidrage til udvikling af uddannelsen på MARTEC, både som medlem i uddannelsens kommende Advisory Board og som gæsteforelæser. Det er simpelthen en super uddannelse, der bliver søsat, og jeg vil gerne bidrage til, at den bliver en succes. Nu må vi bare i gang!, siger Lars Fischer.

I tæt samarbejde med Erhvervshus Nord, Frederikshavn Kommune og med opbakning fra Region Nordjylland har MARTEC i de seneste år arbejdet på at etablere en ny videregående, maritim uddannelse i Frederikshavn. På den baggrund har MARTEC ansøgt Uddannelses- og Forskningsministeriet om tilladelse til at udbyde en ny maritim professionsbacheloruddannelse med hovedvægt på skibsteknik og marine konstruktioner. Med det nye uddannelsespolitiske udspil er MARTEC kommet tættere på at kunne udbyde
uddannelsen, som populært kaldes maritim ingeniør.

- Vi er glade og tilfredse med, at den fælles indsats ser ud til at bære frugt. Jeg må erkende, at udvikling af uddannelser kræver stor tålmodighed og vedholdenhed. Det er i og for sig nok meget forståeligt - for vi skal jo være sikre på at ramme bulls-eye i første forsøg - både for industriens og for de studerendes skyld. Vi skal uddanne dimittender, som erhvervet efterspørger, og det gør vi. Vi har høje ambitioner for denne uddannelse i forhold til såvel faglighed som studiemiljø - og vi vil søge efter de bedste samarbejdspartnere i industrien og uddannelsessektoren til at sikre, at dimittenderne får den bedst mulige uddannelse og blik for grøn omstilling, når de starter på arbejdsmarkedet, udtaler Brian Thomsen, vicedirektør og
uddannelsesansvarlig på MARTEC.

Stor mangel på maritime ingeniører
Den nye professionsbacheloruddannelse skal afhjælpe manglen på ingeniører med maritim indsigt, maritim erfaring og driftsorientering og skal være med til at sikre forsat vækst i Det Blå Danmark. Manglen er så udtalt, at erhvervet har måttet ansætte et betydeligt antal udenlandske skibsingeniører og udlicitere kerneopgaver til udenlandske skibsdesignfirmaer.

- Hvis vi fortsætter ad den vej, mister Danmark på sigt vigtige kompetencer i Det Blå Danmark, hvilket for specifikke industriområder vil være relativt kritisk, siger Brian Thomsen, MARTEC.

Hvad indeholder den nye uddannelse?

Uddannelsen er et 3½ års fuldtidsstudium (210 ECTS) og indeholder

Naturvidenskabelige grundfag

  • Teknologiske fag
  • Projekter og almene fag
  • Ingeniørpraktik
  • Bachelorprojekt

De primære teknologiske fag er:

  • Skibsteknik og offshore teknik
  • Marine konstruktioner
  • Marine og el engineering
  • Hydrodynamik og skibsfremdrivning
  • Skibsdesign og skibsprojektering

Hertil kommer valgfrie tre-ugers sommerkurser, der sigter mod muligheder for videreuddannelse på kandidatniveau.

Fagligt miljø og tæt kontakt til erhvervet
Uddannelsen skal foregå i MARTECs eksisterende, maritime miljø parallelt med professionsbachelorstuderende på både skibsfører- og maskinmesteruddannelserne. Her er der allerede etableret et godt studiemiljø, både fagligt og socialt. På den måde bidrager den nye uddannelse til synergi og godt fagligt miljø på tværs af uddannelserne. Det bakkes op af de studerende.

- Som studerende på MARTEC kan jeg kun bakke op om at lægge den nye maritime uddannelse i Frederikshavn. Via min uddannelse har jeg selv erfaret styrken i MARTECs placering tæt på det maritime erhverv, som mange af os stiler efter. Det betyder, at vi nemt kan tage på ekskursion til erhvervet eller invitere erhvervet ind i undervisningen, hvis det er relevant. Jeg oplever, at det faglige niveau på uddannelsen er meget højt og anerkendt af erhvervslivet, netop på grund af det tætte samarbejde. Samtidig giver uddannelsesformen tæt kobling mellem teori og praksis, så vi er godt klædt på og eftertragtede af erhvervet efter endt uddannelse, fortæller Kristian Nedergaard Poulsen, studerende på
maskinmesteruddannelsen på MARTEC.

Hovedparten af MARTEC’s undervisere på bacheloruddannelserne har en baggrund som maskinmestre, ingeniører og/eller skibsførere med erhvervserfaring fra rederier og andre maritime virksomheder. De skal nu
suppleres af nye kræfter i forbindelse med udvikling og igangsætning af den nye uddannelse.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close