Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
29.01.2021 | Af: Kanal Frederikshavn

Svindlere på spil – franarrer folk NemID

Nordjyllands Politi har igennem de seneste par dage modtaget flere anmeldelser fra Vendsyssel om, at udsatte og ældre borgere via telefonopkald får franarret deres NemID, kontooplysninger og personnummer.

 

Politikommissær Troels Jul Kjærgaard fra Økonomisk Kriminalitet ved Nordjyllands Politi uddyber gerningsindholdet:

- Vi ser desværre lige nu flere tilfælde af, at blandt andet ældre borgere får opkald fra personer, der udgiver sig for at være fra NETS. Nummeret, som gerningspersonen ringer fra, fremstår endda som tilhørende NETS, så det virker troværdigt ved første øjekast.

Men det er det ikke. Slet ikke. Det er nemlig såkaldt spoofing: Det er en form for fupopkald, hvor gerningspersonen ændrer sit eget nummer ved udgående opkald til at være fra NETS, så opkaldet derved opnår en højere grad af troværdighed over for modtageren.

Herefter oplyser gerningspersonen i de aktuelle sager fra Vendsyssel-området til borgerne, at deres telefon har fået virus, og at der på grund af denne virus er blevet hævet et større beløb fra borgerens konto. Dette er blot falske påstande fra gerningspersonens side.

- Gerningspersonen siger så, at man kan hjælpe borgeren med denne udfordring, hvis blot borgeren udleverer sit NemID, kontooplysninger, kortoplysninger og personnummer. Og får man det ikke udleveret, siger gerningspersonen til borgeren, at han eller hun risikerer at komme i fængsel, forklarer Troels Jul Kjærgaard.

Herefter afslutter gerningspersonen opkaldet, hvorpå borgerens konto bliver tømt. Og typisk bliver pengene overført til udlandet med det samme.

Troels Jul Kjærgaard har derfor en klar opfordring til alle nordjyder:

- Husk derfor, at du aldrig skal udlevere personlige oplysninger over telefonen. Aldrig. Er du i tvivl om, hvem du taler med, så lav et såkaldt kontrolopkald. Læg på, og ring så op til din bank eller til NETS og find ud af, om de har haft ringet til dig.

Har du været udsat for kriminalitet, så kan du anmelde det til politiet på 114 – eller på politi.dk.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close