Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
07.06.2021 | Af: Kanal Frederikshavn

Tyske tropper på patrulje på Bangsbo Fort

De tyske tropper, der besatte Bangsbo Fort i weekenden, tilhører en dansk gruppe, der kalder sig 'Regimentet'. Foto: Vibe Rosenkrantz Aagaard, TV2 Nord
Nordjyllands Kystmuseum slog i denne weekend dørene op til et storstilet event på Bangsbo Fort. Her kunne de besøgende som noget helt nyt ikke bare høre om livet i bunkerne under Anden Verdenskrig, men rent faktisk også se det udspille sig med egne øjne.

 

Bangsbo Fort i Frederikshavn var i denne weekend invaderet af tyske, amerikanske og engelske tropper. Det hele foregik dog på fredelig vis. De var nemlig inviteret af Nordjyllands Kystmuseum til at bo i bunkerne som et forsøg på at gøre historieformidlingen mere levende.

- Vi kan tydeligt mærke, at gæsterne bruger mere tid her, og at de er meget positive. Jo mere tid de bruger på stedet, jo mere historie kan vi servere for dem. For det er en endeløs mængde af historie, vi har her på stedet, siger Kenneth Kristensen, der arbejder som formidler på museet, til TV2 Nord.

Bangsbo Fort har 80 betonanlæg, hvoraf 70 af dem blev bygget under Anden Verdenskrig. Den tyske besættelsesmagt brugte bunkerne til at beskytte den strategisk vigtige havn i Frederikshavn.

De tyske tropper, der besatte fortet i weekenden, tilhører en gruppe, der kalder sig "Regimentet". Gruppen er en dansk reenactment-forening, hvilket betyder, at de genopsætter historien ved at udføre den som et slags skuespil.

- Vi forsøger at skabe et realistisk historisk portræt af en tysk militærenhed, hvor vi tilstræber os historisk korrekthed ned til mindste detalje i vores uniformer, eksercits og så videre, og det her er nogle vildt fede omgivelser til at gøre netop dette, siger Arjuna Thomassen, der kalder sig Otto Erwin Schmidt, når han er i karakter.

Det er ikke tilfældigt, at museet valgte netop denne weekend til eventet Bangsbo 4045. Søndag var det 77 år siden, at de Allierede gik i land i Normandiet. De allierede styrker kom primært fra USA, Storbritannien og Canada, men søfolk fra Danmark spillede også en rolle på denne dag.

Derfor havde museet inviteret historikeren Jakob Tøtrup Kjærsgaard, der har skrevet en bog om netop de danske krigssejleres rolle under invasionen af Normandiet.

- Det har jeg, fordi det var en lidt overset historie. Der var faktisk rigtig mange af de her danske krigssejlere, der var involveret. Omkring 800 danskere sejlede soldater og forsyninger ind til kysten til Normandiet, siger forfatteren.

Bangsbo 4045 vil i fremtiden finde sted den første weekend i juni.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Vibe Rosenkrantz Aagaard, TV2 Nord

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close