Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
03.02.2020 | Af: DEBAT-INDLÆG

Velfærd for alle - uanset postnummer

Folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S), valgt i Frederikshavn-kredsen, har skrevet dette indlæg: Alle kommuner i Nordjylland og i Danmark skal være i stand til at tilbyde ordentligt velfærd. Vi skal have pædagoger nok til vores yngste, vi skal tage ordentligt hånd om vores ældste - og meget andet.

 

Desværre er det sådan, at de danske kommuner har meget forskellige arbejdsvilkår, når det handler om at tilbyde god og ordentlig velfærd. Det gælder også Nordjylland.

Det forsøger vi i regeringen at råde bod på med vores udspil til en ny udligningsreform. Vi lægger op til, at rige kommuner - eksempelvis i Nordsjælland - skal hjælpe mindre velstillede kommuner - eksempelvis i Nordjylland. Herudover foreslår vi at tilføre 500 millioner kroner yderligere i budgettet, der skal være med til at garantere, at kommunerne kan tilbyde ordentlig velfærd.

For ganske vel er Danmark et lille land, men forskellene er blevet for store. Vi kan ikke have, at vi ender der, hvor dit postnummer nærmest kan definere din fremtid. Alle skal have en fair og reel mulighed for at lykkes.

Der er formentlig borgmestre og borgere, der i nogle steder af landet ærgrer sig over, at de "mister" penge. Men det er vigtigt at huske på, at Danmark er ét land. Og at regningen kan ende med at blive dyrere, hvis vi ikke binder Danmark sammen.

Udspillet bygger på den grundtanke, at hvis vi anerkender, at der findes ulighed, så kan vi gøre vores samfund mere lige.

Og i den nuværende udligningsmodel er det element ikke tænkt ind. Det gælder for eksempel i forhold til ældre. Her har det været sådan, at man i udregningen af udligning har kigget på, hvor stor andel af ældre hver kommune havde.

Ved den model er det ikke tænkt ind, at levealderen varierer fra kommune til kommune: At en pensioneret frisør fra Hjørring kan have et dårligere helbred end en pensioneret bankdame fra Hellerup.

Den firkantede regnemodel forsøger vi at skrotte. Men det kræver, at vi kan finde et flertal i Folketinget, der ligesom os i Socialdemokratiet ønsker et Danmark i balance.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Steen Brogaard

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close