Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
28.05.2020 | Af: DEBAT-INDLÆG

Venstre skylder big time for fadæsen i 2008

Bjarne Laustsen (S) mener, at Venstres politik er hullet som en schweizerost.
Folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S), valgt i Frederikshavn-kredsen, har skrevet dette indlæg: I den seneste uges tid har der været flere indlæg fra flere af mine kollegaer fra partiet Venstre, hvor de foreslår et skat- og byrdestop samt en halvering af momsen.

 

Siden har jeg hørt flere Venstrefolk i Nordjylland spørge, hvad det nu er for noget. "For skal vi nu til at betale 12,5 % i moms?" Spøg til side.

Når det er sagt, er det en dårlig ide at tømme den statskasse, der lige har hjulpet virksomheder og deres medarbejdere fornuftigt igennem først fase af Corona-krisen.

Men er der så grund til at tro på Venstres skattestop denne gang?

Nej, selvfølgelig ikke. For sidste gang de var ved magten og havde et meget højt profileret skattestop, brød de det selv at lave en protokolændring uden høring til den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst (DBO).

Det betød for eksempel, at alle de danske søfolk i Frederikshavn og Hirtshals skulle betale flere tusinde kroner mere i skat om måneden, fordi de dermed skulle til at betale skat i både Danmark og det land, hvor de havde optjent deres pension.

Alene i Frederikshavn er der tale om flere hundrede, der har arbejdet for Sessan og Stena Line. Det står i kraftig modsætning til vores regeringsperiode, hvor der stod, at man "ikke kan" beskatte begge steder - derfor skulle de kun betale svensk sømandsskat.

De fjernede blot ordet "ikke", og så var der "kan" tilbage, og så begyndte dobbeltbeskatningen. Med til historien hører også, at hverken Norge eller Sverige dobbeltbeskatter deres egne borgere, og året efter blev den også fjernet for piloter, der arbejder i flere lande.

I Danmark har flere tusinde danskere rejst ud i kortere eller længere tid for at arbejde, så de ikke endte som arbejdsløse og lå nogen til last herhjemme.

Her skal man huske på, at alt, hvad de tjente hos de udenlandske arbejdsgivere, blev brugt her i Danmark, og de kunne heller ikke få fradragsret for eksempelvis renter og kunne heller ikke være med i efterlønsordningen, så de skulle selv spare op.

Det er ikke bare søfolk i Frederikshavn, man har trynet. Det er også smede, elektrikere og sygeplejersker, der har arbejdet i for eksempel offshore-industrien i Norge.

Hvem var så hovedarkitekterne til dette løftebrud?

Det var såmænd daværende skatteminister Kristian Jensen (V) og skatteordfører Karsten Lauritzen (V), som fortalte, at det var noget, de andre lande ønskede, og der ikke ville være noget nævneværdigt provenu. Derfor gled det desværre igennem i Folketinget.

Når man læser Folketingets forhandlinger, var det faktisk kun Frank Aaen (EL), der gjorde opmærksom på det gigantiske løftebrud, som kom som en tyv om natten.

Da Karsten Lauritzen senere blev skatteminister, gjorde jeg ham gentagne gange opmærksom på, at Venstre ikke fortalte sandheden og oplyste konsekvenserne for den enkelte pensionist, der havde arbejdet og optjent pension i et af de nordiske lande, og dermed førte de faktisk Folketinget bag lyset.

Når jeg igen og igen har spurgt indtil sagen, har Karsten Lauritzen fortalt, at nu havde de ikke råd til at lave det om, for nu var der lige pludselig 50 millioner kroner i provenu. Det er jo en ren tilståelsessag, at når Venstre siger ét, så gør de noget andet.

Så når Venstre igen forsøger at fortælle danskerne om deres skattestop, som er hullet som en si, så skylder de big time for fadæsen i 2008.

Så hvis Venstre vil have genoprettet tilliden, kan de begynde med at rulle den skattestigning tilbage. Indtil da er Venstres politik vindfrikadeller og hullet som en schweizerost. Så tro dem "ikke".

 

BillederTilføj billede


FOTO: Privat

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close