Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
14.02.2019 | Af: Michael Frederiksen

Venstre vil lægge sag an mod staten - S siger nej

Bjarne Kvist (S): - Det vil i den grad være at gamble med borgernes penge at involvere os i en retssag uden at have nogen som helst viden om, hvad den totale udgift for kommunen ender med at blive.
Frederikshavn Kommune bliver ikke en del af holdet, som lægger sag an mod staten i sagen om fejl i udligningssystemet. Spørgsmålet delte i går vandene i Økonomiudvalget.

 

Socialdemokratiet og Konservative siger nej til at slæbe staten i retten, mens Venstre mener, at Frederikshavn Kommune bør tilslutte sig de 20 kommuner, som ifølge Hjørring-borgmester Arne Boelt allerede har besluttet at tage kampen op med staten.

Netop Arne Boelt og Hjørring Kommune går forrest i slagsmålet, som handler om, at udligningssystemet ikke har taget højde for udlændinges uddannelsesniveau. Allerede i 2014 gjorde Lemvig Kommune Økonomi- og Indenrigsministeriet opmærksom på problemet, men fejlen er først justeret med virkning fra 2019. Alene Hjørring Kommune mener at have mistet 75 millioner kroner siden 2014.

- Vi synes, at vi skylder borgerne i Frederikshavn Kommune at kæmpe for, hvad der er vores. Det er jo midler, der kan bruges til velfærd i folkeskolen, daginstitutioner og ældrepleje. Vi håber naturligvis, at vi kan få de beløb, der retmæssigt er vores, siger Venstres gruppeformand, Anders Broholm, til Kanal Frederikshavn.

Piben har dog en anden lyd hos Arne Boelts socialdemokratiske partifæller i Frederikshavn Kommune.

- Det vil i den grad være at gamble med borgernes penge at involvere os i en retssag uden at have nogen som helst viden om, hvad den totale udgift for kommunen ender med at blive.

Vi er af den klare overbevisning, at de eneste, der kommer til at tjene på den her sag, er advokaterne. Og så synes vi, det er meget udansk, at kommuner skal føre sag mod staten, udtaler Bjarne Kvist, Socialdemokratiets gruppeformand.

Anders Broholm er enig i, at det ikke er optimalt, at to offentlige instanser skal i retssag mod hinanden.

- Men omvendt vil vi heller ikke acceptere, at vi er blevet snydt for midler. I Venstre synes vi derfor, at vi skal stå sammen med de andre kommuner, der ønsker at lægge sag an. Det ville have klædt kommunen. Vi skal ikke finde os i alt, hvad der kommer fra centralt hold. Vi skal turde stå op for det, der er vores, mener Anders Broholm.

Hjørring Kommune har allieret sig med advokatfirmaet HjulmandKaptain, som har fastsat en startpris på 300.000 kroner pr. kommune, hvis mindst 20 kommuner lægger sag an mod staten.


- Vi synes faktisk, at vi ved ikke at involvere os i en retssag mod staten, netop passer på borgernes penge. Vi ved allerede nu, at der bliver færre end 20 kommuner, hvilket betyder, at startprisen bliver mere end de 300.000 kroner. Derefter følger udgifter til sagsførelse af en helt ukendt størrelse til en sag, som kan køre i årevis og måske ende helt i Højesteret, vurderer Bjarne Kvist.

Socialdemokratiet i Frederikshavn Kommune vælger i stedet for at sætte sin lid til, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti på Christiansborg har meldt ud, at de vil finde de to milliarder kroner, der totalt er tale om.

- Det er efter vores opfattelse den rigtige vej at gå, at staten selv retter op på en fejl begået af staten, siger Bjarne Kvist.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Presse

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close