Gå til hoved-indhold
29. april 2024 - kl. 09.04

Fuldt hus til foredraget "Sommerglæder" i Retfærdigheden

  • 1 af 3
  • 2 af 3
  • 3 af 3
Af: Michael Frederiksen

Retfærdigheden i Sæby lagde rammer til det andet foredrag i Retfærdighedens foredragsrække "Historie Torsdag". Denne aftens emne var "Sommerglæder" med fortællingen om de kunstnere og forfattere, der i anden halvdel af 1800-tallet besøgte Sæby og priste byens mange "lyksaligheder" i tekst og billeder. Aftenens foredragsholder var Anne Katrine Holm Pedersen, der er kandidatstuderende i historie ved Aalborg Universitet og formidler ved Nordjyllands Kystmuseum.

Det blev en spændende og lærerig aften for de mange tilhørere, der fyldte Retfærdigheden til sidste plads.

Anne Katrine Holm Pedersen indledte med kort at opridse Sæbys historie fra middelalderen og  tiden omkring Stygge Krumpen op til midten af 1800-tallet, hvor malerne begyndte at besøge Sæby. Den første var P.C. Skovgaard, der "opdagede" Sæby på en rejse til Læsø i 1849. Den smukke bøgeskov og den frodige natur i Sæby var mere tiltrækkende end det lidt mere barske Læsø.  Sæby - og især bøgeskoven og Sæby Å - blev et yndet motiv for flere malere, blandt andre Christian Zacho og Peder Mønsted.

Forfatterne kom til Sæby henimod slutningen af 1800-tallet. En del af forfatterne, blandt andre Gustav Wied og Herman Bang, var fra Bangsbokredsen omkring godsejeren Johan Knudsen, der i 1891 købte Bangsbo. Begge forfattere tilbragte længere tid i Sæby. Herman Bang på ferier på Clasens Hotel, mens Gustav Wied boede i byen fra 1894-1897. En del af deres værker tog udgangspunkt i begivenheder og lokaliteter i Sæby.

En medvirkende grund til, at forfatterne og andre gæster kom til Sæby var, at tyske teglværksarbejdere i 1883 fandt jernholdigt vand i udkanten af Sæbygaard Skov. Det medførte etablering af  Sæby Jernkilde og senere i 1895 af Sæby Kur- og Badehotel.  Her kunne gæster på kurophold drikke det helbredende vand og "nyde livet" på gåture i skoven og ved stranden i Sæby.

De store forfattere Henrik Ibsen og Holger Drachmann var også gæster i Sæby i denne periode. Henrik Ibsen fandt inspiration til bogen "Fruen fra Havet", blandt andet i den tragiske historie om dommeren i Sæbys datter, Adda Ravnkilde. Holger Drachmann boede på Kur- og Badehotellet og blev hyppigt set på gåture i skoven og i byen.

Foredraget blev krydret med anekdoter og historier om de farverige personligheder, der besøgte Sæby.  Det var en fornøjelse at høre om de mange kendte Sæby-lokaliteter og navne, der dukkede op i løbet af foredraget. Aftenen sluttede med et stort og velfortjent bifald til foredragsholderen.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...