Gå til hoved-indhold
19. januar 2019 - kl. 09.01

Lokal 3F-formand: Danmark på forkert kurs

  • 1 af 2
    FOTO: Finn Jenne
  • 2 af 2
    Finn Jenne: - Politikerne må ændre kurs, så vi igen får et samfund, hvor få har for meget og færre for lidt. Alt andet er urimeligt.
Af: Finn Jenne

Formand Finn Jenne, 3F Frederikshavn, har skrevet dette indlæg: Der var engang, hvor Danmark var et mere lige land end i dag. Hvor der var kortere afstand mellem rengøringsassistenten, skolelæreren og direktøren. Hvor deres børn oftere gik i samme folkeskole. Hvor få havde for meget og færre for lidt. 

Men de seneste årtier er der blevet større forskel mellem rig og fattig. En af mange forklaringer er, at nogle politikere hellere vil give topskattelettelser end investere i det sociale sikkerhedsnet.

Det går særligt ud over de allerfattigste. Men uligheden rammer os alle sammen, også her i Frederikshavn Kommune Det er samfundet, der taber, når det bliver sværere at bryde den sociale arv.

Det er på tide, at vi spørger os selv: Er det rimeligt, at Danmark fortsætter i den retning?

Siden 2002 er der givet indkomstskattelettelser for 52 milliarder kroner. De rigeste 10 procent har i gennemsnit fået 174.500 kroner mere at købe for. De fattigste 10 procent har fået 900 kroner mindre i disponibel indkomst. Er det rimeligt?

Når topskatten lettes, så stiger uligheden. Når dagpengene forringes, kontanthjælpen sættes ned og adgangen til førtidspension begrænses, så stiger uligheden. Og når der spares på beskæftigelsesindsatsen, uddannelse og indsatsen mod social dumping, så stiger uligheden.

For 3Fs medlemmer har det enorm betydning, at vi kan være sikre på vores sociale sikkerhedsnet. At ydelserne, når man i perioder står uden job, ikke er så skrabede, at man dårligt kan betale sin husleje eller sine børns lejrskole.

Og i vores kommune rammes mange jo af ledighed i perioder, da vi har mange sæsonjobs.

Siden 2002 har en gennemsnitlig ufaglært og faglært 3F'er fået en reallønsfremgang på 41.000 kroner. Men den rigeste 1 procent har fået 14 gange så meget.

Vi skal ikke ende med et polariseret samfund, hvor man ikke kan leve af et job. Eller hvor man ikke kan trække sig tilbage, hvis man er nedslidt. Fra i år stiger folkepensionsalderen. I 2022 vil den være 67 år. Samtidig er der travlt på vores arbejdspladser. Det skaber utryghed. Mange tvivler på, om de overhovedet når pensionen.

I 3F kæmper vi mod den stigende ulighed. Og for at folk, der er nedslidte, kan få en værdig afgang fra arbejdsmarkedet.

Politikerne må ændre kurs, så vi igen får et samfund, hvor få har for meget og færre for lidt. Alt andet er urimeligt.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...