Gå til hoved-indhold
30 november. 2023

Efter ny milliongaranti til Frederikshavn Havn: Kender ikke den endelige regning

  • 1 af 1
    Stena Oil overtog anlægget for to uger siden - med tre års forsinkelse. Foto: Jesper Christiansen, TV2 Nord
Af: Michael Frederiksen

De seneste to måneder har Frederikshavn Kommune stillet lånegaranti til Frederikshavn Havn på 137,5 millioner kroner, så havnen kan få bygget Stena Oils olieterminal færdig. Den endelige regning kender ingen. TV2 Nord kan nemlig afsløre, at der ikke findes et budget på færdiggørelsen. Det fremgår af en aktindsigt i kommunikationen mellem Frederikshavn Havn og Frederikshavn Kommune.

Her skriver havnedirektør Mikkel Seedorf 8. november i en mail, at en entreprenør ikke ville indgå en fastprisaftale, da kvaliteten af det på anlægget, som skulle udbedres, var ukendt på daværende tidspunkt, og at havnen derfor var tvunget til at lave aftale på timebasis.

I mailen skriver havnedirektøren desuden, at ingen havde overblik over omfanget af reparationer, inden færdiggørelsesarbejdet blev overdraget til en entreprenøren, og han slår fast, at der ikke er tale om en budgetoverskridelse, for der har aldrig været et budget for færdiggørelsen.

Politikerne i Frederikshavn Kommune bevilligede onsdag aften havnen en lånegaranti på 52,5 millioner kroner.

Med tre års forsinkelse blev anlægget på havnen i Frederikshavn for to uger siden afleveret til Stena Oil. 

Forsinkelsen har kostet havnen dyrt, og man har altså været så presset for at få det store anlæg klar til aflevering, at man har været nødsaget til at få en den sidste del af arbejdet lavet på timeløn, og uden at man har vidst, hvad den endelige regning ville løbe op i.

- Man kan sagtens grave sig ned i et hul og finde alle hullerne i osten. Det her handler om, at vi har en ordentlig klods om benet, og vi skal gøre det færdigt. Sådan kan det gå i nogle byggesager. Det er rigtigt uheldigt. Man kan ikke bare sige, at nu giver vi ikke flere garantier, for hvad vil man så? Vil man sælge en halvfærdig olieterminal til skrot, siger borgmesteren til TV2 Nord.

Likviditeten i Frederikshavn Havn er så presset, at havnen nu for tredje gang på knap to år har bedt kommunen stille garanti for et millionlån.

Sidste år var det 21 millioner kroner. I september måtte kommunen garantere for et lån på 85 millioner kroner, og nu to måneder senere er det et lån på 52,5 millioner kroner i Nordea, som kommunen står inde for.

- Nu skal vi videre, så vi kan få den olieterminal færdig og begynde at tjene nogle penge på den, siger Birgit S. Hansen.

Jens Borup fra Venstre stemte som den eneste af byrådets 29 medlemmer imod, at kommunen skulle stille lånegaranti.

- Man kan kan ikke bare blive ved, selvom man synes det er fuldstændig umuligt og urimeligt, det som foregår, så er man nogle gange nødt til bare at sætte hælene i, siger Jens Borup til TV2 Nord.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...