Gå til hoved-indhold
16. november 2023 - kl. 00.11

Frederikshavn Kirkes kobbertag skal udskiftes nu - 60 år tidligere end forventet

  • 1 af 1
    Frederikshavn Kirke håber, at der er nyt kobbertag på alle fem spir senest 1. december 2025.
Af: Michael Frederiksen

Kobbertaget på Frederikshavn Kirkes store spir skal udskiftes. Det er fra 1964 og burde kunne holde i 120 år, men en uheldig konstruktion betyder, at taget er utæt. Det har været fremme, at reparationen koster op mod 16 millioner kroner. Egon Olesen, formand for menighedsrådet i Frederikshavn Kirke, håber dog, at prisen kan holdes under 10 millioner kroner.

Frederikshavn Kirke har valgt arkitekt Jens A. Baumann som uvildig bygherrerådhgiver. Han skal nu blandt andet indhente tilbud fra to-tre ingeniørfirmaer, og de skal både komme med en pris på reparation af kun det store spir samt en pris, hvor også de fire små spir skal repareres.

Det er Aaborg Stift, som har ansvaret for at skaffe den nødvendige finansiering.

Repræsentanter fra Aalborg Stift, Frederikshavn Provsti, Nationalmuseet og en kongelig bygningsinspektør besøgte tidligere i år Frederikshavn Kirke, hvor man ved selvsyn konstaterede de udfordringer, som det utætte tag giver. Og det er tydeligt, at det haster med et nyt tag til det store spir, som er 56,5 meter højt.

Der siver vand ind mellem kobberpladerne, og det har skabt indvendige skader, blandt andet er stål, som sidder i murværket. rustet.

- VVS Lykke har løbende foretaget reparationer, og de har fået meget ros for deres arbejde, men nu haster det altså med et nyt tag, fastslår Egon Olesen.

Faktisk er Frederikshavn Kirke nødt til på kort sigt at foretage nødreparationer af taget på det store spir for at sikre, at de 120 centimeter lange kobberplader bliver liggende, når det blæser meget, ligesom risikoen for, at der siver vand ind, skal begrænses.

Menighedsrådsformanden håber, at Frederikshavn Kirke kan sætte flueben ud for "nyt kobbertag på de fem spir" 1. december 2025, altå om to år.

Der er kun fem år siden, at Frederikshavn Kirke blev renoveret for 19 millioner kroner. Her blev blandt andet skader på kirkens hvælvinge repareret, men det utætte tag har skabt skjolder på nogle af de nyrenoverede hvælvinge.

Ifølge Egon Olesen er det en "uheldig konstruktion", som er skyld i, at kobbertaget fra 1964 nu skal udskiftes 60 år tidligere end forventet. De entreprenører, som havde ansvaret i 1964, findes ikke længere.

Frederikshavn Kirkes centrale spir er 56,5 meter højt. Ved spirets hjørner er der bygget fire små spir. Taget var oprindeligt af skifter, men er nu af kobber.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...