Gå til hoved-indhold
112
18. februar 2024 - kl. 23.02

Menneskerettighedsdomstol skal vurdere dødsfald i Kragskovhede Fængsel

  • 1 af 1
Af: Michael Frederiksen

Blev en 40-årig mands menneskerettigheder krænket, da han ikke fik lægehjælp og døde efter en overdosis i Kragskovhede Fængsel i Jerup? Det skal prøves ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, oplyser Tobias Stadarfeld Jensen til Ritzau. Han er advokat for mandens pårørende.

Advokaten mener, at der er begået "grelle fejl fra dansk side" i sagen.

- Man har ikke overholdt sine egne regler, man negligerede advarsler fra medfanger, og når man har skulle vurdere det retligt bagefter, har man i mine øjne fra landsrettens side ikke haft blik for de forpligtelser, som følger af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, siger Tobias Stadarfeld Jensen.

Retten i Aalborg afgjorde i 2022, at fængslet bar et ansvar for mandens død. Ifølge byretten var det en krænkelse af mandens menneskerettigheder, nærmere bestemt hans ret til liv.

Men Vestre Landsret var uenig og omstødte dommen i marts 2023.

Efter landsrettens dom valgte de pårørende at klage til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

Den indsatte havde taget en overdosis af stoffet metadon. TV2 Nord har tidligere skrevet, at pillerne angiveligt kom fra fængslets medicinrum.

Personalet blev gjort opmærksomme på, at manden havde taget pillerne af en af hans medindsatte.

Men Kriminalforsorgens retningslinjer om, at en læge skal kontaktes i den type situation, blev ikke fulgt, før manden allerede var livløs.

Ifølge Tobias Stadarfeld Jensen er personer, som er stofafhængige, og som er i myndighedernes varetægt, en særlig udsat gruppe ifølge menneskerettighedskonventionen.

- I mine øjne har man ikke udvist den omhu, man burde, og som jeg tror, de fleste af os forventer af danske myndigheder, siger han til Ritzau.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...