Gå til hoved-indhold
25. juni 2024 - kl. 15.06

Fundamentet under USA ryster og truer med at styrte sammen

 • 1 af 5
  Det føles på mange måder som om, at fundamentet under verdens eneste supermagt ryster og truer med at styrte sammen. Det føles som om, en storm er på vej, siger Steffen Kretz.
 • 2 af 5
  Matilde Kimer tager publikum med til bryllup, til begravelse og med skoleelever ned i de ukrainske beskyttelsesrum fra Anden Verdenskrig. For hvordan kan en hverdag fungere, når luftalarmer hyler normaliteten væk?
 • 3 af 5
  Jens Brejnrod og Helle Holmen har afholdt kurser og vejledt hundredvis af voksne med en ADD/ADHD-diagnose gennem de seneste 15 år. Gennem undervisning og individuelle samtaler har de fået et unikt indblik i de mange forskellige, men samtidig også fælles udtryk, diagnosen har.
 • 4 af 5
  Mie Mørkeberg er en meget anerkendt og aktuel kunstner, som for tiden arbejder på et gruppeportræt af 30 kvindelige politikere til Samtaleværelset på Christiansborg Slot/Folketinget.
 • 5 af 5
  Lone Hørslev river hul på et af tidens store tabuer. Kvinder, der drikker. Med sin nye roman skildrer den prisvindende forfatter skarpt og præcist ensomhed og den måde, et alkoholmisbrug sniger sig ind på et menneske på.
Af: Michael Frederiksen

FOF Vendsyssel har nu sit efterårsprogram klar, og skoleleder Kirsten Højrup anbefaler her seks spændende foredrag. Det ene er med journalist Steffen Kretz, der giver fem klare svar på, hvorfor USA i dag befinder sig på randen af opbrud og kaos.

- Sammen kan vi mere, og foredrag er også samarbejde om at levere de gode og vigtige ting i Vendsyssel. Efterårets foredrag er lavet i samarbejde med flere biblioteker i Vendsyssel, Hospice Vendsyssel, Kunstens Venner i Vendsyssel og lokale foreninger i Østervrå, oplyser Kirsten Højrup.

Hun mener, at foredrag giver vitaminer til hjernen, fordi man møder, hører og oplever rigtige, levende mennesker med noget på hjerte.

- Få vitaminer til hjernen, humor, kultur og stof til eftertanke uden filter og uden skærm. Oplev og bliv klogere på den nemme måde. Du skal bare være med. Foredrag gør os skarpere. Her får du akta og ikke fake news. Det er folkeoplysning, mener Kirsten Højrup.

Hjælp i den sidste tid - folkeoplysning om døden
Brug tre timer sammen med underviser fra Hospice Vendsyssel og vær med til at flytte på det tabu, som mange har i forhold til at tale om den sidste del af livet, om døden og om det, der sker efter døden.

Få indsigt i, hvad der sker, når døden nærmer sig og indsigt i selve dødsprocessen.

Der vil også være viden om alt det praktiske, ligesom der er mulighed for indsigt i det at sørge og om at rumme børn og døden,

STORM på vej!
Kom til et topaktuelt foredrag op til det amerikanske præsidentvalg i november med journalist Steffen Kretz, som kender USA på tætteste hold

I sin seneste bog "Storm på vej" fortæller Steffen Kretz om den voldsomme anti-demokratiske understrøm, han har mødt undervejs, og han giver fem klare svar på, hvorfor USA i dag befinder sig på randen af opbrud og kaos – og hvad det betyder for os i Danmark. For i sidste ende er USA garant for vores sikkerhed og velfærd.

- Fra jeg flyttede til USA første gang i 1991 og frem til i dag, har jeg aldrig set amerikanerne så meget i tvivl om deres ståsted som nu. Både i forhold til hinanden og i forhold til resten af verden. Det føles på mange måder som om, at fundamentet under verdens eneste supermagt ryster og truer med at styrte sammen. Det føles som om, en storm er på vej, siger Steffen Kretz.

KVINDER der DRIKKER!
Kom til et topaktuelt foredrag med forfatter Lone Hørslev - aktuel med romanen "Svømmende, rygende, grædende", som går tæt på alkoholikeren Anna.

Lone Hørslev river hul på et af tidens store tabuer. Kvinder, der drikker. Med sin nye roman skildrer den prisvindende forfatter skarpt og præcist ensomhed og den måde, et alkoholmisbrug sniger sig ind på et menneske på.

Jeg kommer ikke hjem i dag
Matilde Kimer - udenrigskorrespondent, journalist, forfatter, foredragsholderc og ekspert i Rusland/Ukraine - blev ligesom alle andre i Ukraine vækket af bombefly og missiler, da Rusland startede en storstilet invasion tidligt om morgenen torsdag 24. februar 2022. Få indblik i Ukraine – i krigen og omkostningerne – og også i almindelige menneskers livsvilkår.

Som DR’s Ruslands- og Ukrainekorrespondent har hun dækket begge lande i næsten 15 år, og i dette foredrag tager hun os med til bryllup, til begravelse og med skoleelever ned i de ukrainske beskyttelsesrum fra Anden Verdenskrig. For hvordan kan en hverdag fungere, når luftalarmer hyler normaliteten væk?

Foredraget er en kombination af historie og hendes personlige oplevelser fra både Ukraine og Rusland.

Mie Mørkeberg maler betydningsfulde kvinder frem i lyset
Mød Mie Mørkeberg og få indsigt i både aktuel kunst og i historie med afsæt i det store gruppeportræt med symboler taget fra kvindehistoriske begivenheder og bevægelser.

Mie Mørkeberg er en meget anerkendt og aktuel kunstner, som for tiden arbejder på et gruppeportræt af 30 kvindelige politikere til Samtaleværelset på Christiansborg Slot/Folketinget.

Maleriet afsløres i november 2024, og foredraget giver en helt aktuel indsigt i kunstnerens arbejde.

ADHD – en anderledes måde at være i verden på
Gennem de seneste 25 år er antallet af voksne, der bliver diagnosticeret med ADD/ADHD, steget voldsomt. Der har været en stigende erkendelse af, at udfordringer med at håndtere hverdagslivet kan være begrundet i diagnosen.

Når man taler med mennesker, der har en ADD/ADHD-diagnose, vil man ofte høre dem sige: Jeg har altid følt mig anderledes. Men hvad handler det om? Hvad er det for en anderledeshed?

Jens Brejnrod og Helle Holmen har afholdt kurser og vejledt hundredvis af voksne med en ADD/ADHD-diagnose gennem de seneste 15 år.
Gennem undervisning og individuelle samtaler har de fået et unikt indblik i de mange forskellige, men samtidig også fælles, udtryk, diagnosen har.

Bliv klogere på,hvordan det opleves at leve med en ADD/ADHD-diagnose. Bliv klogere på, hvad der kan være på spil i relationen til pårørende, venner og professionelle.

Se det hele på www.fof-vendsyssel.dk.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...