Gå til hoved-indhold
17. august 2023 - kl. 23.08

SIND-formand voldsomt bekymret over store besparelser

  • 1 af 2
    SIND-formand Rikke Rugholt håber, at det samlede byråd vil tænke sig grundigt om en ekstra gang, inden man træffer endelig beslutning om disse drastiske nedskæringer, der er i udsigt for budget 2024.
  • 2 af 2
    Poul Nyrup Rasmussen deltog i åbningen af Fontænehuset i Frederikshavn i 2011. Foto: Arne Hansen
Af: Michael Frederiksen

Den lokale SIND-afdeling er voldsomt bekymret over de besparelser på næsten 12 millioner kroner, som Social- og Sundhedsudvalget i Frederikshavn Kommune netop har vedtaget.

- Vi har fået flere henvendelser fra bekymrede borgere, som frygter for deres hjælp og støtte i fremtiden. Umiddelbart har den største reaktion været fra medlemmerne i Fontænehuset, der i den grad er bekymret over Fontænehusets fremtidige skæbne. Fontænehuset åbnede tilbage i foråret 2011 med stor støtte og opbakning fra politikerne i Frederikshavn Kommune, og nuværende borgmester Birgit S. Hansen var Fontænehusets første bestyrelsesformand. Nu mener samme politikere, at Fontænehuset kan undværes og henviser til, at alle de borgere, der har deres faste gang i huset, fremover må benytte sig af de kommunale støttecentre, siger Rikke Rugholt, formand for SIND Frederikshavn-Læsø.

Da Fontænehuset åbnede i Skansegade i Frederikshavn, skortede det ikke på roser til stedet, blandt andet fra byrådsmedlem Peter E. Nielsen, der dengang var formand for Socialudvalget. Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen deltog også i åbningen i 2011. 

Rikke Rugholt gør opmærksom på, at de kommunale støttecentre ligeledes er pålagt store besparelser, og der er allerede gennemført nedskæringer blandt personalet dér.

- SIND er af den grund bekymret over, hvordan man kan hjælpe psykisk sårbare fremover, når politikerne med den ene hånd vil afvikle Fontænehuset og med den anden hånd skærer kraftigt ned i støttecentrenes medarbejderstab. Grundet store besparelser i støttecentrene bliver man nødt til at ændre den måde, borgerne får bostøtte på i dag. Dette vil betyde, at mange borgere i fremtiden må nøjes med en online “bostøtte-samtale” fremfor et fysisk besøg, som man hidtil har fået. Vi hører fra mange borgere, at de er bekymrede over netop denne drastiske og radikale ændring i forhold til bostøtte, og hvilke potentielle konsekvenser denne politiske beslutning kan medføre, udtaler Rikke Rugholt.

Hun gør opmærksom på, at online "bostøtte-samtaler" er forsøgt uden succes i Aalborg.

SINDs nære og kære hjertebarn Lille-Skole for Voksne går heller ikke ram forbi. Besparelserne får den konsekvens, at Lille-Skolen for Voksne må begrænse sit udbud af undervisning til psykisk sårbare, som er skolens elever.

- De socialpsykiatriske bosteder i kommunen er ligeledes ramt af besparelser, hvilket naturligvis også får konsekvenser for de borgere, der bor på disse steder. Ligeledes er SIND chokeret over polikernes beslutning om at halvere paragraf 18-puljen. Dette vil klart få store konsekvenser for det frivillige sociale arbejde i kommunen., frygter SIND-formanden.

Rikke Rugholt håber, at det samlede byråd vil tænke sig grundigt om en ekstra gang, inden man træffer endelig beslutning om disse drastiske nedskæringer, der er i udsigt for budget 2024.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...