Gå til hoved-indhold
14. maj 2024 - kl. 16.05

Stena Oil forventer, at det bliver nødvendigt at udvide i Frederikshavn

 • 1 af 9
  Administrerende direktør Jonas Persson, Stena Oil (med mikrofon) forventer, at det bliver nødvendigt med en udvidelse i Frederikshavn. I midten er det havnedirektør Poul Knudsgaard. Kim Kjær, Terminal Manager i Frederikshavn, er nr. to fra venstre.
 • 2 af 9
  Omkring 140 af gæsterne var kunder og samarbejdspartnere.
 • 3 af 9
  Der var forskellige madboder på kajpladsen foran Stena Oil.
 • 4 af 9
  180 inviterede gæster deltog i åbningen.
 • 5 af 9
  Dan Sten Olsson, CEO i Stena AB, i en hyggelig samtale med borgmester Birgit S. Hansen og kommunaldirektør Thomas Eriksen.
 • 6 af 9
  Terminalen i Frederikshavn er meget avanceret, og det skulle være én af årsagerne til, at den blev over tre år forsinket.
 • 7 af 9
  Til at begynde med er der ansat fem medarbejdere i Frederikshavn. Kim Kjær er manager.
 • 8 af 9
  Borgmester Birgit S. Hansen, Frederikshavn Kommune, og William Olsson, Stena Metall AB, hjalp hinanden med den officielle åbning.
 • 9 af 9
  Flere byrådsmedlemmer deltog i åbningen tirsdag eftermiddag.
Af: Michael Frederiksen

Tirsdag 14. maj kl. 13.57 åbnede Stena Oils terminal i Frederikshavn officielt. Det skete med over tre års forsinkelse, men nu ser alle fremad, og faktisk er Stena Oils administrerende direktør så optimistisk, at han forventer, at det bliver nødvendigt at udvide terminalen i Frederikshavn.

- Det er vores nye flagskib. Det er Europas mest moderne og fleksible terminal med den perfekte placering, siger Jonas Persson, adm. direktør i Stena Oil.

Borgmester Birgit S. Hansen, Frederikshavn Kommune, var blandt de 180 gæster til den festlige åbning, hvor pladsen mellem Stena Oils terminal og kajkanten var fyldt op med madboder og et loungeområde med gulvtæpper under en stor teltdug, mens en pianist sørgede for livemusikken.

- Det er ingen hemmelighed, at vi har problemer på havnen, men vi skal ikke sidde og græde i dag. Vi kigger fremad, og vi bliver stærkere, sagde borgmesteren på scenen.

Terminalen i Frederikshavn har en kapacitet på 75.000 kubikmeter, og den er gearet til den grønne omstilling i den maritime sektor. Den er desuden designet til at håndtere forskellige typer af brændstof.

Stena Oil har i forvejen to terminaler i Göteborg og én i København. I Göteborg vil den ene terminal forsvinde, og aktiviteterne vil neddrosles, fordi terminalen i Frederikshavn på alle måder er bedre.

- Det er en meget avanceret og fleksibel terminal, vi har fået i Frederikshavn, og den geografiske placering bringer os tættere på kunderne. Det betyder, at vi bliver mere konkurrencedygtige, ligesom der er miljømæssige fordele, fortæller Jonas Persson.

Til dagens åbning havde Stena Oil inviteret kunder og samarbejdspartnere fra hele Europa, og de dukkede op i stort antal - cirka 140 - for at se "Europas mest moderne og fleksible terminal".

80 procent af Stena Oils leverance sker til søs. Derfor har det enorm betydning, at sejltiden fra Frederikshavn er markant kortere end fra Göteborg. Derudover er logistikken i Frederikshavn meget bedre. 14 meters dybde og 300 meter egen kaj tæller også på plussiden, når kunderne foretrækker at sejle ind til Frederikshavn for at tanke op.

- Vi har fået en komplet terminal i Frederikshavn, hvor alt er forbundet. Vi kan hurtigt håndtere forskellige typer af brændstof i modsætning til i Göteborg, hvor der ville vente os et logistisk hjerteanfald, erkender Jonas Persson.

Allerede i juni eller juli ankommer et nybygget bunkerskib til Frederikshavn. Det hedder Brisen og er bygget i Tyrkiet. Det kan håndtere forskellige typer af brændstof, blandt andet methanol.

Alt i alt imødeser Jonas Persson en stor fremtid for Stena Oil i Frederikshavn. Faktisk er han slet ikke i tvivl om, at det på et tidspunkt bliver nødvendigt at udvide kapaciteten.

- Vi har allerede jord til det. Vi råder over 38.000 kvadratmeter, men udnytter kun cirka 60 procent nu, siger Jonas Persson.

Indvielsen af terminalen skete dagen før, at Frederikshavn Kommune får overdraget nøglerne til den økonomisk kriseramte Frederikshavn Havn.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...