Gå til hoved-indhold
10. juli 2024 - kl. 11.07

Stor forskel på ældreudgifter i Nordjylland

  • 1 af 1
    - Vi ved, at kommuners økonomi er hårdt presset, men udviklingen i ældreudgifterne skal ses i lyset af, at regeringen i en årrække har afsat penge nok til, at kommunerne kan følge med i befolkningsudviklingen, så virker det mærkeligt, at visse kommuner ligefrem skærer ned på området, mener Tanja Nielsen, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
Af: Michael Frederiksen

Der er stor forskel på, hvor mange penge de nordjyske kommuner bruger på de ældre. Det kan mærkes på kvaliteten af pleje og omsorg, mener FOA. Kun to kommuner i Nordjylland bruger færre penge end Frederikshavn Kommune.

Den hjælp, man får som ældre, er helt afhængig af, hvor man bor. I hvert fald hvis man gør det op i kommunernes udgifter til ældrepleje med mere til borgere over 67 år.

Jammerbugt Kommune, som afsætter mindst til de ældre i Region Nordjylland i 2024, budgetterer med 43.860 kroner pr. ældre, mens Læsø Kommune, er oppe på 57.966 kroner. Det er en forskel på over 14.000 kr. Det viser en gennemgang af kommuners ældreudgifter, som FOA har lavet.

Region Nordjylland - udgift pr. borger over 67 år i 2024:
Jammerbugt Kommune: 43.860 kroner
Mariagerfjord Kommune: 45.136 kroner
Frederikshavn Kommune: 45.641 kroner
Hjørring Kommune: 46.481 kroner
Brønderslev Kommune: 48.137 kroner
Rebild Kommune: 48.283 kroner
Thisted Kommune: 49.893 kroner
Vesthimmerlands Kommune: 50.184 kroner
Morsø Kommune: 50.705 kroner
Aalborg Kommune: 54.917 kroner
Læsø Kommune: 57.966 kroner

Den forskel er svær at ignorere, mener formanden for Social- og Sundhedssektoren i FOA Tanja Nielsen.

- Der kan være mange grunde til, at kommunerne har forskellige udgifter. God ældrepleje handler om mange ting, men det er klart, at man ikke kan levere den samme kvalitet i plejen til de ældre borgere for en hel femtedel mindre. Jeg synes, at vi har brug for at se nærmere på, hvordan så store forskelle kan opstå.

Tanja Nielsen peger på at mange kommuner lige nu laver såkaldte budgettilpasninger, som dækker over yderligere beskæringer på ældreområdet.

- Det kan vi ikke være bekendt, mener hun.

Der er også stor forskel i udviklingen i ældreudgifterne over tid. I Nordjylland er udgifterne pr. ældre borger over 67 år i gennemsnit faldet med 3,9 procent siden 2020, men det dækker over forskelle fra et fald på over 13 procent i Morsø kommune til blot 1,2 procent i samme periode i Aalborg kommune.

- Vi ved, at kommuners økonomi er hårdt presset, men udviklingen i ældreudgifterne skal ses i lyset af, at regeringen i en årrække har afsat penge nok til, at kommunerne kan følge med i befolkningsudviklingen, så virker det mærkeligt, at visse kommuner ligefrem skærer ned på området, udtaler Tanja Nielsen.

Fra 2020 til 2024 er ældreudgifterne pr. borger over 67 år steget i 32 kommuner, mens udgifterne er faldet i 66 kommuner.

Beregningerne bygger på indenrigs- og boligministeriets opgørelser af kommunernes budgetter- og regnskaber over udgifterne pr. ældre over 67 år. Tallene er pris- og lønfremskrevet (PL) til 2024-niveau, hvilket vil sige, at de er direkte sammenlignelige imellem årene. Derudover er tallene for 2024 budgettal mens tal for de tidligere år er regnskabstal.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...