Gå til hoved-indhold
02. april 2020 - kl. 00.04

Turistdirektør frygter tab af milliard-omsætning

  • 1 af 2
    FOTO: Privat
  • 2 af 2
    Turistdirektør René Zeeberg, Turisthus Nord, tør slet ikke tænke på konsekvenserne, hvis COVID-19 også ødelægger højsæsonen.
Af: Michael Frederiksen

Turistbranchen i Frederikshavn Kommune mister en lille milliard kroner i omsætning, hvis corona-krisen fortsætter i tre måneder. Sådan lyder vurderingen fra Turisthus Nord.

- Turismen skaber årligt en omsætning på tre milliarder kroner i Frederikshavn Kommune, men de tre måneder fra midt i marts til midt i juni er en ekstra kritisk fase med påske, pinse, Kr. Himmelfartsdag og St. Bededag. Derfor taler vi om en lille milliard kroner, udtaler turistdirektør René Zeeberg til Kanal Frederikshavn.

Han tør slet ikke tænke på konsekvenserne, hvis COVID-19 også ødelægger højsæsonen.

- Det vil fjerne hele grundlaget for mange virksomheder i turist- og oplevelsesbranchen. De er afhængige af højsæsonen for at kunne holde deres forretninger åbne hele året, fortæller René Zeeberg.

Syv ud af ni medarbejdere sendt hjem
Han har selv i denne uge sendt syv ud af ni medarbejdere i Turisthus Nord hjem med fuld løn indtil 8. juni. På den måde kan Turisthus Nord bruge hjælpepakken med lønkompensation. Der er ingen turister at servicere, ingen krydstogter med guidede ture og stort set ingen telefonopringninger med generelle forespørgsler.

Nødberedskabet består nu af René Zeeberg og en medarbejder.

Turisdirektøren bruger blandt andet sin tid på, at Turisthus Nord er oppe i gear, når der igen skal bestilles sommerferie. Der skal laves kampagner med fokus på det danske marked. Det er altså først og fremmest danskerne, der skal lokkes til Skagen, Frederikshavn og Sæby.

- I den forbindelse er jeg glad for, at vi har et superstærkt feriebrand med alsidige produkter i Frederikshavn Kommune.

René Zeeberg forsøger desuden at holde tungen lige i munden, når det gælder de støtteordninger, som regeringen gavmildt lancerer.

Momsen skal sættes ned til otte procent
Turistdirektøren savner dog stadig, at hotel- og restaurant-momsen nedsættes markant som i andre lande. Danmark har Europas højeste moms (25 procent) på hoteller og restauranter.

En opgørelse, som HORESTA har udarbejdet, viser, at hotel- og restaurant-momsen i 30 europæiske lande er lavere end den almindelige moms.

Eksempler (generel moms i parantes):
Norge og Sverige 12 procent (25 procent)
Tyskland 7 (19)
Østrig 10 (20)
Frankrig 10 (19)
Spanien 10 (21)
Italien 10 (22)
Holland 9 (21)
Portugal 6 (23)
Island 11 (24)
Finland 10 (24)
Grækenland 13 (24)

Norge har på grund af COVID-19 reduceret hotel- og restaurant-momsen til otte procent.

For at genvinde den danske konkurrenceevne efter COVID-19 vil HORESTA have hotel- og restaurant-momsen i Danmark reduceret til otte procent.

- Det handler også her om at kontrollere vores tab
Turisthus Nords afdeling med feriehuse arbejder stadig. Inden corona-krisen var udlejningen steget med 25 procent sammenlignet med 2019. Afbestillinger fra ind- og udland betyder, at niveauet p.t. er identisk med sidste år.

- Men der er slet ingen tvivl om, at det kommer til at falde resten af året. Det handler også her om at kontrollere vores tab, erkender René Zeeberg.

Aflysninger af Rødsætte Cup og Cup No.1
I Frederikshavn Kommune har COVID-19 ført til aflysninger af Rødspætte Cup og Cup No.1 - de to ubetinget største sportsbegivenheder i kommunen. Turistdirektøren tør ikke komme med et præcist bud på, hvad det koster byen i mistet omsætning.

- Men der er ingen tvivl om, at det er et kæmpe tab for Frederikshavn, især hoteller, restauranter og detailbutikker rammes. Det er to store vækstdrivere i Frederikshavn, fastslår René Zeeberg.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...