Gå til hoved-indhold
06. februar 2024 - kl. 11.02

Fastelavn i Abildgård Kirke: Kom udklædt - det gør præsten!

  • 1 af 3
  • 2 af 3
  • 3 af 3
Af: Michael Frederiksen

På søndag 11. februar er det fastelavn. Det fejres i Abildgård Kirke i Frederikshavn, hvor både børn og voksne er velkomne til at komme udklædt. "Kom udklædt - det gør præsten!", fortæller kordegn Lisbeth Derry.

Fastelavn har altid været en festdag, hvor man morede sig og spiste godt. Den er nemlig festen før fasten, som forbereder påsken, den største kristne højtid. Fastelavn har overlevet skiftende tider som en lille fest i den sene vintertid og den kan på søndag 11. februar fejres i kirken - mange steder med udklædte børn og tøndeslagning.

Nogle år fryser prinsesserne i køen til fastelavnstønden. Andre år sveder Peter Plysbjørne i forårssolen. Det skyldes ikke alene skiftende vejrudsigter, for fastelavn kan falde med en måneds forskel. Dagen følger nemlig et meget gammelt kalendersystem, og det er datoen for påskesøndag, som afgør, hvornår den falder: Fastelavnssøndag ligger altid præcis syv uger før påskesøndag - i år altså på søndag 11. februar.

Abildgård Kirke åbner dørene for årets fastelavnsfest 11. februar kl. 10.30 og begynder festen med en børnevenlig festgudstjeneste. Her møder udklædte børn og voksne op til en farverig gudstjeneste med masser af musik og sang.

Det er også en tradition at klæde sig ud til fastelavn.

- Det gør vi også i Abildgård Kirke. Kom udklædt - det gør præsten! Så kan vi møde kirkeegernet Melvin, konge-kirketjeneren og alt fra superhelte og sørøvere til eksotiske dyr og seje prinsesser, siger kordegn Lisbeth Derry.

Efter gudstjenesten står der tøndeslagning på programmet.

- Tidligere var der en levende kat i tønden. Den fik lov til at løbe, når bunden var slået ud. Det blev opfattet som tegn på, at det onde var jaget ud af byen eller gården. Vi slår stadig katten af tønden, men katten er for længst skiftet ud med slik og frugt. Derfor kalder vi det også tøndeslagning, og vi får alle chancen for at prøve kræfter med at slå tønden i stykker, så alle godterne indeni kan deles ud. Vi kårer selvfølgelig også kattedronning og -konge. Husk tøj, der passer til vejret, for den traditionelle tøndeslag i Abildgård Kirke foregår udendørs, oplyser Lisbeth Derry.

Hygge med pølser og brød og slikposer til børnene hører også med denne dag. Det er gratis for børn og koster 20 kroner for voksne.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...