Gå til hoved-indhold
20. maj 2024 - kl. 00.05

Ingen statsstøtte til kunstmuseum: Anerkendt, men ikke statsanerkendt

  • 1 af 1
    Snart får vi en "filial" på Frederikshavn Sygehus, fortæller Christian Andersen, daglig leder på Frederikshavn Kunstmuseum.
Af: Michael Frederiksen

Jubel på de nordjyske museer over flere penge fra ny politik for støtte fra staten. De fleste af landets museer blev dog forbigået med støtte, fordi de ikke er statsanerkendte. Det gælder også Frederikshavn Kunstmuseum.

Den nye reform til statslig støtte af museer er et politisk signal om, at støtten til de nordjyske museer, især i Frederikshavn Kommune, har været underprioriteret. Det mener Christian Andersen, daglig leder af Frederikshavn Kunstmuseum.

Han sender et stort og velfortjent tillykke til Skagen Museum, som årligt får 4,2 millioner kroner mere i støtte, og Nordjyllands Kystmuseum, der får 800.000 kroner mere. I alt bliver der fremover uddelt 565 mio. kroner årligt i støtte fra staten til landets museer.

Frederikshavn Kunstmuseum får dog nul kroner.

- Frederikshavn Kunstmuseum er anerkendt, men ikke statsanerkendt. Det er problemet, siger Christian Andersen.

Kun landets 95 statsanerkendte museer kan gøre sig fortjente til fast statslig støtte. De øvrige af landets 335 museer må klare sig af bedste evne.

- Vi flæber ikke på Frederikshavn Kunstmuseum. Det er nærmest umuligt at sammenligne os med andre museer, for eksempel Kunsten, Aros eller Arken. Langt de fleste museer i Danmark er ikke statsanerkendte, men derfor kan de være af stor betydning lokalt, regionalt eller nationalt.Vi eksisterer på vores egne præmisser, og det er alt rigeligt. Men lidt støtte fra staten havde vi ikke sagt nej til, udtaler Christian Andersen.

- Vi er et anerkendt museum blandt landets kunstnere. Der går nærmest ikke en dag imellem, at vi ikke får henvendelser fra kunstnere, som ønsker at udstille hos os. Kunstnerne ved, at vi brænder for god kunst og kunsthåndværk, både den lokale og den nationale, og at vi har nærmest perfekte rammer og beliggenhed i byen, nævner han.

- Henvendelser fra kunstnere om at holde foredrag, lave koncerter eller teater og andet får jeg også mange af og benytter mig forslugent af dem for at på bringe kunsten tættere på frederikshavnerne. Snart får vi en "filial" på Frederikshavn Sygehus, fortæller Christian Andersen.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...