Gå til hoved-indhold
Sponsoreret indhold
15. august 2023 - kl. 14.08

Sådan får du mere biodiversitet i din have

  • 1 af 1
Af: Sponsoreret artikel

Vil du gerne være med til at støtte den vilde danske natur? Vil du gerne være med til at fremme biodiversiteten herhjemme? Vil du gerne kunne nyde en blomstrende og mangfoldig have? Så lad dig inspirere af denne artikel om biodiversitet i haven.

Biodiversitet er et bredt begreb, som dækker over al det liv, som findes på jorden. Det indbefatter alt fra dyr, insekter, planter, svampe og mikroorganismer samtidig med, at det også omfatter det gensidige og komplekse samspil, som er mellem alle disse livsformer. Med biodiversitet følger et bæredygtigt og sundt økosystem. Vi har som mennesker derfor et stort ansvar for, hvilke aftryk vi sætter på jorden og dens natur.

Et sundt og bæredygtigt økosystem opretholdes af en stor artsrigdom. Det handler om, at vores natur skal oppebæres af mange forskellige arter. Dette gælder både for dyr, planter og mikroorganismer.

Du kan selv spille en rolle i udviklingen af mere biodiversitet i den danske natur. Et godt sted at begynde er hjemme i din egen have. Du kan mangfoldiggøre haven både på friland og i drivhus.

Ved at understøtte et sundt og nærende miljø i din have kan du hjælpe de dyr og planter, hvis levesteder er truet herhjemme. Både dyr og planter har brug for plads og mangfoldige økosystemer for at kunne trives og udvikle sig.

Det er ikke kun rundt om i verden, at jordens mangeartede liv er truet. Det forholder sig desværre sådan, at over tusind af de danske dyr og planter er så truede, at vi risikerer, at de helt forsvinder fra den danske natur.

Et godt sted at begynde i forhold til skabelsen af en mere biodivers have er ved at dyrke en mangfoldighed af forskellige planter. Det vil ikke kun skabe et rigt og sundt økosystem i haven. Det vil også give dig en smuk blomstrende have, som du kan nyde synet af.

Et varieret planteliv har mange fordele. Det tiltrækker for det første et væld af forskellige dyr som fugle og insekter. En anden afgørende fordel er, at planterigdom bidrager til at frembringe og vedligeholde jordens sundhed og frugtbarhed. Planterne bidrager med forskellige typer af næringsstoffer, som optages i jorden. Hermed har du grundlaget for en robust og modstandsdygtig have.

En have fuld af forskellige planter tiltrækker et væld af insekter, og det kommer kun din have til gavn. Mange insekter er nemlig med til at bestøve dine blomster og dine frugttræer, og de er således afgørende for, at du kan nyde dine blomsterbede eller plukke æbler i sensommeren.

Du kan med fordel indrette din have med planter, som tiltrækker bestøvende insekter som sommerfugle og diverse biarter. Det kan være sommerfuglebuske, lavendler eller asters.

Insekter i haven kan også hjælpe dig med at bekæmpe skadedyr som f.eks. bladlus og spindemider. Hvis dine roser er blevet invaderet af bladlus, kan nyttedyr som mariehøns og snyltehvepse være med til at bekæmpe lusene. På samme måde er spinderovmider et effektive våben mod spindemider, som især opleves på planterne i et drivhus.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...