Miljøordfører Lea Wermelin besøgte kolleger i Frederikshavn
Gitte Kiilerich har skrevet dette indlæg på vegne af den socialdemokratiske byrådsgruppe i Frederikshavn Kommune: For at få en bedre forståelse for lands- og kommunalpolitik og sammenspillet mellem disse to havde den socialdemokratiske byrådsgruppe i Frederikshavn Kommune det privilegium at have besøg af miljøordfører Lea Wermelin.
Lea var inviteret til vores kommune for, at vi sammen kunne drøfte den problematik og de medfølgende udfordringer, der er omkring de klimaforandringer, vi alle oplever.
Mødet gav en værdifuld mulighed for at diskutere, hvordan klimaforandringerne påvirker vores lokalsamfund i kommunen, og hvilke skridt vi kan tage for at tackle disse udfordringer på en effektiv og bæredygtig måde, samtidig med vi kunne få nogle vigtige indspark med til Christiansborg omkring udfordringerne, vi kan møde i vores hverdag.
"Det danske drikkevand er noget af verdens bedste, og det er naturligt for os danskere at åbne for vandhanen og drikke rent vand. Sådan skal det også være i fremtiden". Sådan indledte Lea mødet, hvor der var en god og livlig debat, og emner som at vi som landsdel er koblet af El-transmissionsnettet, betydningen af vores fiskeri, råstofudvinding og beskyttelse af vores grundvand var nogle af de meget diskuterede temaer, vi vendte.
Der skal ikke herske nogen tvivl om, at natur og klima er emner, der også er vigtige for os i den socialdemokratiske gruppe. Mødet med Lea giver os et styrket samarbejdet, og vi vil stå sammen om at skabe et grønnere Nordjylland. Men vi ved også, at det både kræver mod og handling at gå foran. Vi er den første kommune i Danmark, som var klar med en klimaplan for at nå 2030-målene. Vi er på vej, men vi vil fortsætte med at levere på den grønne dagsorden.
Det er afgørende for os i Socialdemokratiet at opretholde den nære velfærd, men samtidig er det også vigtigt, at vi tager ansvar for vores klima og reducerer vores CO2-udledning for at bevare vores planet for kommende generationer. Den nødvendige balance mellem disse to hensyn kræver innovative løsninger og politisk vilje til at investere i bæredygtige initiativer, der både styrker vores velfærdssamfund, og som reducerer vores miljøpåvirkning.
Blækket var knap tørt på en ny aftale, Grøn Fond, hvor regeringen har sat 11 mia. kr. af til at skulle støtte op kommunalt til at kunne levere på den grønne dagsorden.
Nogle af de elementer, aftalen indeholder og som kan få betydning for os i Nordjylland, er følgende:
- Rent drikkevand
- Håndtering og oprensning af PFAS
- Bevarelse af vores havmiljø
- Fjernvarmen nu og i fremtiden
Det var givende at kunne drøfte med Lea, hvilke perspektiver vi har kommunalt på disse områder og at høre, at hun tog nogle af vores udfordringer med sig.
Politisk står vi nemlig fast på vores forpligtelse til både at tage ansvar for klimaet, men også at sikre velfærden for borgere i Frederikshavn Kommune.