Gå til hoved-indhold
16. maj 2024 - kl. 15.05

Statstilskud til Skagen Kunstmuseer stiger fra 1,9 til 6,1 millioner kroner

  • 1 af 2
    Nordjyllands Kystmuseums statslige tilskud stiger fra 3,8 til 4,6 millioner kroner.
  • 2 af 2
    Skagen Kunstmuseers statslige tilskud stiger fra 1,9 til 6,1 millioner kroner.
Af: Michael Frederiksen

En ny museumsreform sikrer 95 statsanerkendte museer et permanent økonomisk løft på 75 millioner kroner årligt. Tilskudssystemet har fået en overhaling, så museerne får en mere retfærdig og retvisende støtte. Der er glæde over reformen i Frederikshavn Kommune.

Skagen Kunstmuseer får i dag et statstilskud på 1,9 millioner kroner om året. Det stiger med 4,2 millioner kroner til 6,1 millioner kroner.

- Solen skinner altid i Skagen, men lige nu skinner den ekstra meget. Vi får en mere stabil økonomi, hvilket vi i den grad har brug for, da syv af vores 11 bygninger er fredede, og de er dyre at vedligeholde, men vi kommer også til at bruge pengene på at skabe endnu flere gode oplevelser omkring kunst og kultur, udtaler direktør Lisette Vind Ebbesen, Skagen Kunstmuseer, til DR Nordjylland.

Nordjyllands Kystmuseum i Frederikshavn, der også har afdelinger i Skagen og Sæby, stiger fra 3,8 til 4,6 millioner kroner.

Læsø Museum kan se frem til et tilskud på 1,5 millioner kroner, hvilket er en stigning på 300.000 kroner.

Reformen betyder, at staten fra 2025 giver cirka 565,7 millioner kroner i driftstilskud til de statsanerkendte museer.

Tilskudssystemet i dag er en uigennemskuelig kludetæppeløsning fra amternes tid, hvor museernes tilskud er bestemt af historiske og politiske årsager.

- Det er en rigtig god dag for Nordjylland. Endelig får vi en mere retfærdig fordeling til vores museer. Aftalen retter op på den skævhed, der især er opstået siden nedlæggelsen af amterne, mener folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S).

Aftalepartierne er enige om et nyt system, som er lettere for museerne at styre efter samt mere gennemskueligt og retfærdigt. Der bliver med aftalen også ryddet op i kravene og opgaverne til museerne.

Museerne får i det nye system tilskud på tre forskellige måder. For det første bliver museerne inddelt i fem kategorier, som afgør, hvor stort et grundtilskud, museet får. Grundtilskuddet udgør den største del af museernes tilskud. Museerne kan for det andet opnå et højere tilskud via et variabelt incitamentsbaseret tilskud. Det kan for eksempel være ved at få flere besøgende. Den tredje og mindste del af tilskuddet er et politisk prioriteret tilskud, som fordeles på enkelte museer.

- Jeg er meget stolt og glad for, at det efter mange år med forliste museumsreformforsøg endelig er lykkedes at nå i mål med en bred aftale. Aftalen er en fremtidssikring af museerne, som vil bidrage til en endnu højere kvalitet af viden, troværdighed og indsigt. Med et nyt tilskudssystem og en større pose penge løfter vi museer i hele landet, samtidig med vi fastholder de fyrtårne, der kan konkurrere med berømte museer i London og Paris, mener kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

Besøg fra børn og unge tæller dobbelt i tilskudsmodellen i den nye museumsreform. Det har været en mærkesag for SF, at museerne skal have ekstra tilskud, hvis de er gode til at tiltrække børn og unge og formidle til dem.

- Museerne giver børn og unge en helt anden oplevelse af vores kultur og historie, og hvordan den binder os sammen. Det får de ikke på samme måde på skolebænken. Derfor er det så velfortjent, at vi nu belønner de nordjyske museer for at være gode til netop det, siger Theresa Berg Andersen, SF's nordjyske folketingsmedlem.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...