Gå til hoved-indhold
22. maj 2015 - kl. 13.05

Fem skibsmontørlærlinge kan nu kalde sig svende

  • 1 af 2
    FOTO: MARCOD
  • 2 af 2
    Jacob P. Andersen fra Orskov Yard A/S, Simon Heisel fra Vestergaard Marine Service A/S, Andreas Thomsen, Mikael W. Rasmussen og Mathias L. Jørgensen fra MAN Diesel & Turbo er alle en del af MARCODs maritime uddannnelseskoordinatorordning.
Af: Kanal Frederikshavn

De seneste fem uger har fem skibsmontørlærlinge været på skolebænken hos EUC Nord. Individuelle opgaver og prøver er afslutningsvist blevet bedømt af eksterne skuemestre, og de kan nu alle kalde sig svende. 

Jacob P. Andersen fra Orskov Yard A/S, Simon Heisel fra Vestergaard Marine Service A/S, Andreas Thomsen, Mikael W. Rasmussen og Mathias L. Jørgensen fra MAN Diesel & Turbo er alle en del af MARCODs maritime uddannnelseskoordinator-ordning, som i løbet af det seneste halve år er gået fra at omfatte 38 lærlinge til 53.

Mulighederne er mange for de færdige svende. En skibsmontørs arbejdsplads er hele verden, hvor arbejdet kan foregå både til søs og på landjorden. Nogle fortsætter som svend hos læremester, hvor der nu skal bygges erfaring på uddannelsen. Andre søger nye græsgange, hvor rejseaktivitet bliver en stor del af dagligdagen, og en enkelt ønsker at læse videre til maskinmester.

Simon Heisel valgte skibsmontøruddannelsen, da han havde fået stort kendskab til uddannelsen igennem sin omgangskreds. Da han var færdig med grundforløbet, var det svært at finde en læreplads, og derfor valgte Simon at fortsætte uddannelsen i skolepraktik, mens han fortsatte jagten på en læreplads. Skolepraktikken gav ham mulighed for at komme i praktik hos Vestergaard Marine Service, som endte ud i en uddannelsesaftale.

- Eleverne i skolepraktik er præcist lige så gode som alle andre elever. De har bare haft svært ved at finde en læreplads, men det er ikke fordi, de ikke er dygtige, for det er de, siger Kim Brohus, der er værkfører hos Vestergaard Marine Service.

Simon valgte skolepraktikken af nødvendighed, men har været utrolig glad for valget, da han har arbejdet med mange relevante emner i forhold til skibsmontøruddannelsen.

- Skolepraktikken er et rigtig godt alternativ til en læreplads, og jeg er glad for den erfaring, jeg har fået igennem forløbet. Det har været en god forskole til det virkelige liv, som venter nu, mener Simon Heisel.

Mange unge guides væk fra en erhvervsuddannelse, fordi der er en opfattelse af, at det er svært at finde en læreplads, men med ihærdighed, gå på mod og til tider nødvendigheden i at skulle flytte er det muligt at finde en læreplads i den maritime branche som i øjeblikket er i rivende udvikling.

Maritim uddannelseskoordinator fra MARCOD, Anette H. Sørensen, mener, at der ligger en udfordring i at få skaffet flere praktikpladser i virksomhederne, og hun opfordrer alle virksomheder - store som små - til at tage en ekstra lærling eller to, og dem, som ikke uddanner lærlinge, bør gøre det. At få uddannet kvalificeret arbejdskraft, er ikke kun naboens opgave.

Er du interesseret i at høre mere om MUK-ordningen, kan du rette henvendelse til Anette H. Sørensen fra MARCOD på telefon: 22624899 eller e-mail: ahs@marcod.dk

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...