Gå til hoved-indhold
12. marts 2018 - kl. 09.03

KS Maskinteknik med i maritim lærlingeordning

  • 1 af 2
    FOTO: Privat
  • 2 af 2
    John Ditlev, lærlingeansvarlig ved MAN Diesel & Turbo, og industriteknikerlærling Nikolaj Smedegaard Jacobsen.
Af: Kanal Frederikshavn

Nikolaj Smedegaard Jacobsen fra MAN Diesel & Turbo i Frederikshavn har afsluttet det fjerde og sidste skoleophold, svendeprøven, på industriteknikeruddannelsen ved Tech College i Aalborg.

Svendeprøven er den ultimative test på flere års læring, træning og opbygning af såvel fagfaglige som personlige kompetencer, vekslet mellem praktik i virksomhed og undervisning på skole.

Med svendebrevet i hånden er han nu højt eftertragtet i en branche, der ikke kan få den kvalificerede arbejdskraft, der er brug for. Det er samtidig en personlig gevinst for Nikolaj Smedegaard Jacobsen, for det at have gennemført en eftertragtet uddannelse er i sig selv også et incitament for at søge spændende udfordringer i en konkurrenceudsat verden.

- Lidt stolt er man da, fortæller Nikolaj Smedegaard Jacbosen.

KS Maskinteknik, som også uddanner industriteknikere, er netop indtrådt i den maritime lærlingeordning ved MARCOD og er dermed gået ombord sammen med Orskov Yard A/S, VMS Group A/S, MAN Diesel & Turbo A/S, Hirtshals Yard A/S, Soft & Teknik A/S, Mariendal Electrics, Vestkajens Maskinværksted A/S, KM Automatik ApS samt Victor A/S.

Virksomhederne i lærlingeordningen sender lærlinge i rotation hos hinanden, mens nogle af virksomhederne kontraktmæssigt deler lærlinge med hinanden og begge former for samarbejder sker med stor succes.

- Med KS Maskinteknik som ny partner i ordningen ser jeg rigtig gode muligheder for, at vi også for industriteknikerlærlingenes vedkommende kan lave nogle spændende udviklingsforløb på tværs af virksomhederne, siger lærlingekoordinator Anette H. Sørensen.

- I dag er mange virksomheder meget specialiserede, og det kan give udfordringer i forhold til, at lærlingene tilegner sig de kompetencer, som uddannelsen kræver. De udfordringer løser virksomhederne i ordningen ved fælles hjælp, og det er en kæmpe styrke for alle, mener Anette H. Sørensen.

Begrundelsen for at blive en del af lærlingeordningen har, for ejer af KS Maskinteknik Kim Sørensens vedkommende, blandt andet været at opnå synlighed overfor de unge.

- Tidligere bankede de unge selv på døren med ønske om at komme i lære. Denne trend er vendt, og i dag skal vi som virksomhed gøre opmærksom på os selv, hvis vi skal have de unge til at søge mod en erhvervsuddannelse. Oveni er det min erfaring, at vi ved at være en del af et netværk, som her i lærlingeordningen med fokus på kvalificeret arbejdskraft, skaber gode resultater, når vi sammen løfter i flok, udtaler Kim Sørensen.

Holder man tilgangen af antal nyuddannede industriteknikerne, der førhen hed maskinarbejdere, op imod antallet, der forlader arbejdsmarkedet, viser billedet en stor skævhed. Cirka 900 industriteknikere forlader årligt arbejdsmarkedet, og der uddannes kun 300-350 nye.

På TechCollege i Aalborg ser man dog en positiv udvikling i antallet af gennemførte uddannelsesforløb for industriteknikere. I år vil cirka 38 industriteknikere aflægge svendeprøve, hvilket er det dobbelte antal i forhold til 2011.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...