Gå til hoved-indhold
24. november 2023 - kl. 00.11

DanskHåndbold sætter fokus på frivillighed under VM i Arena Nord

  • 1 af 1
    DanskHåndbold inviterer regionens borgmestre og udvalgsformænd til en paneldebat om fremtidens frivillige. Det sker på åbningsdagen 29. november i Arena Nord i Frederikshavn. Foto: Jørn Leander Skou
Af: Michael Frederiksen

Nu går det snart løs. På onsdag 29. november begynder kvindernes VM i håndbold i Frederikshavn, hvor Ukraine møder Brasilien i åbningskampen. Men det er ikke kun spillet inde på håndboldbanen, det handler om i Nordjylland. Der er nemlig også fokus på de 1000 frivillige, som får sådan et verdensmesterskab til at køre rundt.

Selvom der ikke for alvor er mangel på frivillige til slutrunden, er billedet et andet, når vi kigger ud i foreningerne, erkender næstformand i DanskHåndbold Nord, Mogens Bay.

- Det er ingen hemmelighed, at vi mangler hænder i håndboldklubberne. Særligt efter Corona har vi set en nedgang. Derfor vil vi også gerne i endnu tættere dialog med kommunerne og skabe et samarbejde på tværs, siger Mogens Bay.

DanskHåndbold Nord inviterer derfor regionens borgmestre og udvalgsformænd til en paneldebat om fremtidens frivillige. Det sker på åbningsdagen 29. november i Arena Nord i Frederikshavn.

- Nu kaster vi bolden op sammen med kommunerne, og så håber vi, at der kommer en god snak og debat om, hvordan vi kan samarbejde om at rekruttere flere frivillige. Ikke bare i håndbolden, men i hele foreningslivet, siger Mogens Bay.

Og det er ikke tilfældigt, at DanskHåndbold Nord rækker ud til regionens kommuner. En undersøgelse fra Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI viser nemlig, at foreningerne peger på, at det netop er i samarbejdet med kommunerne, de ser det største potentiale for at understøtte udviklingen af frivillige i Danmark.

Undersøgelsen fra DIF og DGI peger også på, at der særligt blandt de 15-17-årige er et stort potentiale i at rekruttere flere frivillige. Og et eventuelt samarbejde mellem DanskHåndbold Nord og regionens kommuner vil blot understøtte det potentiale.

- Vi kan for eksempel sende en af DanskHåndbolds foreningskonsulenter ud på skolerne. Vi kan også tilbyde flere 9. klasses-elever et dommervejleder- eller trænerkursus og på den måde engagere dem i foreningerne som frivillige, mener Mogens Bay.

Til den kommende VM-slutrunde har i alt 1.200 frivillige meldt deres ankomst og står klar med hjælpende hænder. Men sådan er det desværre ikke i hverdagens foreningsliv.

De nyeste undersøgelser på området viser, at i hver fjerde forening betyder manglen på frivillige, at der er udfordringer med at varetage foreningens interesser og udvikle foreningen. Tal fra DIF og DGI fastslår også nedgangen i antallet af frivillige på tværs af hele landet og sportsgrene.

- Men frivilligheden er essentiel for os alle i foreningslivet. Foreningslivet er et frirum for børn og unge. Et rum, hvor de udvikler egenskaber til at møde mange forskellige mennesker. Et rum, hvor de får lov at vokse i eget tempo. Og et rum, hvor hverdagens ræs bliver pakket væk, udtaler Mogens Bay.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...