Gå til hoved-indhold
16. april 2024 - kl. 09.04

20-årige Alma fra Sæby er Danmarks yngste stenhugger

  • 1 af 1
    Alma Løndal Njah med sit svendebrev og svendeprøve.
Af  Helle Møller Riis

Der bliver i snit uddannet én stenhugger om året i Danmark. I 2024 var det 20-årige Alma Løndal Njah fra Sæby. Hun fik sidst i marts sit svendebrev i hånden på Learnmark i Horsens som den absolut eneste i hele landet.

- Jeg begyndte i august 2020 og har lige siden en skolepraktik i 8. klasse været fascineret af stenhugning. Jeg har altid været meget kreativ og vidste, at jeg ikke skulle have en klassisk gymnasieuddannelse. Mine venner har aldrig helt forstået, hvorfor jeg ville være stenhugger, men det passede godt til mig med både noget kreativt og samtidig fysisk arbejde.

Alma har hele sit liv tegnet og haft en kunstnerisk åre i blodet. I hjemmet i Algade i Sæby hænger og står hendes værker overalt. Både indendørs i form af billeder og skulpturer - men især udenfor i haven, hvor fuglebade, trappestene og kunstværker i granit giver en unik indretning af uderummet.

- Jeg kan godt lide at give mit eget præg på et gammelt håndværk. Normalt forbinder man stenhuggeri med kirkegårde og gravstene - men jeg tænker gerne ud af boksen. Jeg elsker at gå i dialog med kunderne og give dem noget meget personligt.

I haven i Sæby står blandt andet Almas svendestykke. En svendeopgave som stenhugger består af tre dele: En skriftplade med 24 bogstaver, en dekoraktionsopgave og en profilsten. For Almas vedkommende var især dekorationsopgaven og profilsten helt særlig.

- Jeg havde 60 timer, og det var hårdt, men også spændende. Jeg lavede en plade med mit eget navn, en stenplade med indgraveret kompasrose samt en solurssokkel.

Inden hun fik svendebrevet i hånden, nåede hun som den første at bo på det nye skolehjem i Horsens. I hovedforløbene inden har hun boet på både landbrugsskolen i Bygholm og to gange på hotel.

- Learnmark er det eneste sted i landet, hvor du kan blive stenhugger, og jeg var den eneste i klassen. Indimellem var det ensomt, men jeg mødtes med de andre håndværkere på skolen, og heldigvis var der på min læreplads en enormt rar svend og mester, som har taget sig godt af mig i alle årene.

Alma er uddannet hos Gedsø-Granit i Sæby, men hun kunne som udlært godt tænke sig, at gå andre veje.

- Jeg har en plan om at lære at hugge i sandsten også. Det vil give mulighed for eksempelvis at restaurere slotte og herregårde. Jeg kunne godt tænke mig at arbejde mere med kunsthåndværket og kombinere det med stenene til kirkegårdene. Jeg drømmer også om at rejse til Asien og hente inspiration i en helt anden stilart. På sit stenhuggerfags vegne håber Alma, at flere vil få øjnene op for håndværket, der ellers er i fare for at uddø herhjemme.

- I øjeblikket er der langt flere stenhuggere, der går på pension, end der bliver uddannet. Den spiral skal vendes, og jeg kan kun anbefale uddannelsen, hvis man som mig vil noget helt andet - og kan lide kombinationen af kreativitet og fysisk arbejde.

Fakta

Det tager fire år eller tre år og seks måneder at blive stenhugger, alt efter hvornår på året du starter.

Uddannelsen består af et grundforløb på 20 uger, og fire hovedforløb af hver otte ugers varighed.

Learnmark i Horsens er det eneste sted i Danmark, hvor man kan blive uddannet som klassisk stenhugger.

Lenmark har for nyligt fået et skolehjem tilknyttet.

En stenhugger kan lave alt fra gravstene til skulpturer, fuglebade og special-bygninger.

Har du brug for Alma?

Kunne du tænke dig at ansætte Alma, kan du kontakte 3F Frederikshavn på 7030 0846 eller på frederikshavn@3f.dk. Spørg efter Steen Stidsborg.

 

 

Billedtekster:

 

 

 

Stenhuggerfaget er hårdt. Både fysisk og mentalt. Du er meget alene, og indimellem må man knibe ballerne lidt sammen. Jeg har haft masser af opbakning fra især min familie til at klare det.

 

Alma til DM i Skill

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...