Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
01.08.2022 | Af: Kanal Frederikshavn

Alle velkommen til dagens obduktion af Voerså-hval

Obduktionen foretages af dyrlæge Trine Hammer Jensen og sker på Aalborg Universitet klokken 13 ved Frederik Bajers Vej 7H. Foto: Per Frank Paulsen, TV2 Nord
Mandag eftermiddag obduceres den sjældne næbhval, som fredag aften strandede ved Voerså. Her vil der blive taget blodprøver og vævsprøver af det døde dyr for at blive klogere på, hvorfor og hvordan næbhvalen døde.


 

Obduktionen foretages ifølge TV2 Nord af dyrlæge Trine Hammer Jensen og sker på Aalborg Universitet klokken 13 ved Frederik Bajers Vej 7H. Der vil være mulighed for, at publikum kan overvære obduktionen.

Selvom navnet på den strandne hval antyder, at den er helt almindelig, så er den faktisk det helt modsatte. Senest denne art af næbhval strandede i Danmark, var for præcis 30 år siden i 1992 i Stenderup Hage ved Kolding.

Der er kun noteret 11 strandinger af hvalen siden 1890, og dette gør ifølge Aalborg Universitet denne hval særlig interessant at obducere.

- Det er selvfølgelig trist, at hvalen er død, men den giver stor viden til forskerne, siger Ivar Høst, der er vildtkonsulent i Naturstyrelsen, til TV2 Nord.

Det er den sjældne forekomst i dansk farvand som gør, at Aalborg Universitet øjner en unik mulighed for et indblik i arten ved at obducere netop denne hval.

Derfor inviteres alle interesserede med på et kig på Frederik Bajers Vej, hvor man både kan overvære obduktion og efterfølgende stille spørgsmål til fagfolk.

Efter obduktionen kommer Statens Naturhistoriske Museum for at hente skelettet.

Den strandede hval er 4,5 meter lang og vejer 820 kilo. Arten er som oftest at finde på dybt vand omkring oceaniske øer og undervandsbjerge og stortrives derfor i farvande mellem de kanariske øer.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Per Frank Paulsen, TV2 Nord

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close