Gå til hoved-indhold
23. marts 2024 - kl. 22.03

Fiskerikontrollen i Frederikshavn konfiskerer 405 kilo rokker

  • 1 af 2
  • 2 af 2
Af: Michael Frederiksen

Indimellem støder Fiskeristyrelsens kontrollører på rokker, når de udfører kontroller på fiskeauktioner. Det drejer sig typisk om tre-fire rokker, der bliver landet som bifangst til andet fiskeri. Fiskerikontrollørerne i Frederikshavn blev derfor lidt overraskede, da de to gange på én dag faldt over rokker på en fiskeauktion. Og det var ikke hverken tre eller fire stykker, men hele 405 kg i alt.

- Vi støder ofte på rokker, når vi udfører kontrol på fiskeauktionerne. Men det er ikke så tit, vi støder på rokker i så store mængder,” siger fiskerikontrollør Bo Dahl Andersen.

Der findes forskellige typer af rokker, og det kan være svært at se forskel på dem. De 405 kg var alle sammen sømrokker, som er forbudt at lande fra Kattegat og Skagerrak. Rokkerne blev derfor konfiskeret af fiskerikontrolløren og hans kollegaer.

Sømrokken vokser langsomt, bliver sent kønsmoden og får ikke ret mange unger. Derfor er bestanden sårbar i forhold til fiskeri. Derudover samler sømrokker sig ofte i større stimer, hvilket gør dem til nemme ofre for fiskernes redskaber.

- Problemet er kort fortalt, at rokkerne samler sig på et lille område, når de skal yngle og derfor pludselig bliver fanget i de mængder, vi ser her. Hvis de ikke genudsættes som foreskrevet i loven, så udtager man en betydelig mængde af de gydende individer på området, siger Bo Dahl Andersen.

Der er en del forskellige rokkearter. Dem fiskerikontrollørerne oftest ser er hvidrokke, småplettet rokke, storplettet rokke, sømrokke og pletrokke.

Sømrokken er ulovlig at lande i de to farvande, og man må heller ikke lande den som bifangst. Kommer der en sømrokke i fangstredskabet, skal den straks genudsættes og ikke bringes i land. Sømrokker har nemlig en høj overlevelsesrate og må derfor genudsættes.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...