Gå til hoved-indhold
26 november. 2023

Midlertidige ladestandere på parkeringspladser ved Arena Nord under VM

  • 1 af 2
  • 2 af 2
Af: Michael Frederiksen

Når første fløjt til VM i kvindehåndbold lyder i Arena Nord i Frederikshavn på onsdag 29. november, betyder det også startskuddet på et nyt forsøg for elselskabet Norlys. I alt 23 midlertidige elbil-ladestandere sættes op i forbindelse med mesterskabet. De pilles ned igen efter VM.

- Vi kobler dem forsvarligt på forsyningsnettet, og når den sidste håndboldkamp er færdig, afinstallerer vi det og pakker det i kælderen til næste gang. Vi vil hellere gøre det her end at sætte en masse faste installationer op, der står og trækker mos, siger Ellen Trolle, direktør for ladeforretningen i Norlys til TV2 Nord.

Ved Arena Nord er der i forvejen otte faste ladestandere. Det er Norlys alene, der finansierer de 20 almindelige ladestandere og tre "lynstandere" til håndboldfans og delegerede under mesterskabet.

Testen af det nye koncept kom i stand på grund af en forespørgsel fra DanskHåndbold, der i takt med stigningen i antallet af elbiler på vejene også har oplevet et stigende behov fra fansene.

- Vi ved, at rigtig mange kommer kørende dertil i deres bil. Og vi har tidligere modtaget klager, hvor folk spørger, om det virkelig kan være rigtigt, at de kommer langvejs fra og ikke kan lade deres elbil op, siger Ann Lykke Davidsen, der er chef for kommunikation, marketing og bæredygtighed i forbundet.

Samtidig vil forbundet også presse på i forhold til mere bæredygtig transport.

- Vi har rigtig mange kunder og medlemmer, der bruger deres biler. Så hvad kan vi gøre for, at folk skifter bilen ud med elbiler? Det her er et skridt på vejen. Men vi kan ikke gøre det alene, så vi er sammen om at flytte grænserne, siger Ann Lykke Davidsen, til TV2 Nord.

Det var en kærkommen mulighed for Norlys. Her havde de nemlig i forvejen brudt hjernerne med, hvordan de kunne løse problematikken omkring korte perioder med et stort behov for ekstra ladere.

- Vi tænkte, det var en fin måde at teste midlertidigt. Ved Arena Nord er basisbehovet dækket i forhold til det, Arena Nord typisk bruges til hen over året. Og så kommer der et VM, hvor der opstår et kortvarigt ekstra behov, forklarer Ellen Trolle.

Hun understreger, at det ikke har været nødvendigt at grave noget op eller har krævet større installationer i forbindelse med opsættelsen af de midlertidige ladestandere.

- Vi er så heldige, at der ved området omkring Arena Nord er en transformatorstation med overskydende ampere, de kan kobles på midlertidigt, siger Ellen Trolle.

Det betyder, at én af de store udfordringer, der kan være ved at sætte midlertidige standere op er ryddet ad vejen. Det kræver nemlig både rettigheder til den rette mængde ampere, men også parkeringspladser, der kan inddrages til ladepladser.

Selvom forsøget er blevet til på baggrund af et samarbejde mellem Norlys, Frederikshavn Kommune, Arena Nord og DanskHåndbold, har Norlys valgt at financiere det selv.

Kommer det til at kunne betale sig?

- Det gør den første prototype sjældent, men alternativet var at lave faste installationer. Her kan vi pille det hele ned, tage det med os og måske bygge det op om en måned eller to, hvis der er behov et andet sted, siger Ellen Trolle og fortsætter:

- For os er det en test-dag.

På sigt håber man i Norlys også at kunne løse det tilbagevendende problem med mangel på ladestandere i sommerlandskabet.

TV2 har Nord tidligere dækket, hvordan det særligt i uge 29 i Skagen er umuligt at kunne lade sin elbil op på grund af de mange besøgende turister i området.

- Vi har en meget stor ambition om, at vi får testet noget lignende af i de større danske sommerhusområder, når turistsæsonen starter, siger Ellen Trolle, som ikke mener, det ville være en god idé med eksempelvis faste ladestandere i alle sommerhuse.

- Det ville være en udfordring i forhold til forsyningsnettet, og så ligger de fleste sommerhusområder ret øde hen i vinterhalvåret, så det ville være et stort ressourcespild, siger hun og fortsætter:

- Derfor håber vi at kunne løse manglen med de midlertidige ladestandere i samarbejde med grundejerforeninger og så videre.

VM i kvindehåndbold i Arena Nord varer fra onsdag 29. november til onsdag 13. december.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...