Gå til hoved-indhold
15. september 2021 - kl. 14.09

Ulige tilskud til fodbold-klubber kan ikke forklares

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
    Christian Bang undrer sig: - Bangsbo og Skagen IK har cirka lige mange medlemmer. Alligevel koster det tre gange så mange kommunale kroner at drive anlægget i Skagen.
Af: DEBAT-INDLÆG

Christian Bang, Elling, har skrevet dette indlæg: I Frederikshavn Kommune bliver tilskud til selvejende institutioner og nogle foreninger givet ud fra "historiske hensyn" og "politiske hensyn" – altså sådan har vi altid gjort og efter hvem, der lige er venner med den rigtige byrådspolitiker.

I 2007 blev de tre gamle kommuner (Sæby, Frederikshavn og Skagen, red.) slået sammen, og der var en opgave for politikerne: "Harmonisering". Dette blev dog aldrig implementeret på idrættens område. Jeg vil med dette indlæg synliggøre betydningen på fodboldområdet - med fokus på lokaletilskud.

Fodboldklubberne modtager grundlæggende tilskud efter en række objektive kriterier (medlemsprocent under 25 år og udgiftsniveau) via folkeoplysningsordningen i Frederikshavn Kommune, så det burde være nogenlunde lige. Det er det bare ikke, da nogle institutioner og foreninger også modtager tilskud fra Kultur- og Fritidsudvalget (her kommer de historiske og politiske hensyn ind).

Dette har jeg forsøgt at danne mig et overblik over, men for at kunne sammenligne har jeg korrigeret for, at Skagen Stadion og Ålbæk Fodbold selv står for vedligehold af banerne. Park og Vej i Frederikshavn Kommune bruger knap 50.000 kroner pr. bane, så dette tal korrigerer jeg med.

Klub - antal medlemmer - årligt tilskud i alt

FfI Fodbold - 602 - 704.427
Skjold Sæby - 393 - 262.420
Skagen Stadion/Skagen IK - 248 - 879.819
Bangsbo Freja - 221 - 297.906
SEIF Fodbold - 156 - 110.000
Ålbæk Fodbold - 101 - 198.039

Her springer det i øjnene, at det koster cirka 700.000 kommunale kroner at drive FfI´s anlæg, inklusiv Frederikshavn Stadion. FfI har 602 medlemmer.

Til sammenligning koster det 880.000 kroner at drive stadion i Skagen for 248 medlemmer. Her må FfI´s medlemmer da undre sig over, hvorfor det er så meget billigere at drive banerne i Frederikshavn?

Bangsbos nye formand, som endda sidder i byrådet, må da også undre sig, hvis hun kigger på tallene. Bangsbo og Skagen IK har cirka lige mange medlemmer. Alligevel koster det tre gange så mange kommunale kroner at drive anlægget i Skagen.

Helt galt er det, når man sammenligner hvilke kommunale midler, der anvendes på Skjold Sæbys baner i forhold til Skagens. Skjold Sæby har knap 400 medlemmer, men det koster tre gange så mange kommunale kroner at drive anlægget i Skagen (248 medlemmer) som det i Sæby. Her kunne det da være interessant at vide, om det er en bevidst politisk nedprioritering af Skjold Sæby.

Og når Don P i Strandby/Elling/Nielstrup ser tallene og bemærker, at SEIF Fodbold modtager cirka 50 procent mindre end naboklubben Ålbæk, selv om SEIF Fodbold er 50 procent større målt på medlemstal, så håber jeg også, at han vil påpege det rundt omkring og spørge forvaltning og politikere, hvorfor det er således?

For at se blive klogere har jeg søgt aktindsigt i, hvorfor man udbetaler tilskud fra Kultur- og Fritidsudvalget - altså hvilke aftaler ligger til grund for disse udbetalinger, og hvordan er det regnet ud? Svaret fra forvaltningen: "Der findes ikke en egentlig aftale". Altså udbetaler kommunen over to millioner kroner uden at have en aftale.

Her er nævnt nogle eksempler på store forskelle, men det gælder jo også i Østervrå, Kvissel/Ravnshøj og Dybvad, hvor forskellene til andre foreninger også er store – og jeg synes klart, at politikerne skylder et svar på, hvorfor der er så store forskelle. Så kender du en politiker, så spørg/tag dem lige, og spørg efter om ikke der skal være nogenlunde lige vilkår for foreningerne i kommunen?

Jeg påpeger ikke disse forskelle for, at Skagen eller Ålbæk skal have mindre, på ingen måde – formålet er blot at få debatten om, hvorfor forskellene stadig er der, og om ikke de øvrige klubber skal have samme gode vilkår, så man spiller efter samme regler både på banen såvel som udenfor.

Byrådet har skudt en debat om harmonisering på halområdet til hjørne. Mon ikke de skal få ryddet op på hele området i stedet for bare at håbe på, at problemerne går væk.

Frederikshavn Kommune er for lille til store forskelle…

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...