Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
10.03.2021 | Af: DEBAT-INDLÆG

Voluminøst etagebyggeri i Sæby: SF'er siger nej tak

Søren Visti: - Min personlige 'højdeskræk' melder sig, når man i et smukt bakket landskab nord for Sæby påtænker et voluminøst etagebyggeri.
Byrådskandidat og formand for SF Frederikshavn, Søren Visti Jensen, har skrevet dette indlæg: I dette indlæg skal "højdesyge" forstås som en lidelse, hvor man ikke kan få ting høje og voluminøse nok – og højdeskræk som en skepsis og modvilje mod det første. Indlægget er også en politisk markering af, hvor jeg står i den verserende debat om højhusbyggeri – senest i de høje bakker i Sæbys nordlige udkant.

 

I Frederikshavn Kommune vil vi gerne tiltrække nye beboere – helst unge mennesker i gode stillinger og med børn. En del af de gode job har vi i forvejen lokalt, men de besættes for en dels vedkommende af folk, der pendler hertil, og som har valgt at bo i nabokommunerne. Vi vil så gerne have dem til at flytte hertil, men hvordan tiltrækker man denne målgruppe?

De kommunale kernetilbud har i Frederikshavn Kommune i en årrække ikke været prangende, men en bedre økonomi giver mulighed for at rette op på dette. Den nuværende genopretning skal fortsættes og gerne speedes mest muligt op. Så gode skoler, daginstitutioner, kultur- og idrætstilbud vil helt klart blive vægtet højt af tilflyttere.

Med hensyn til bosætningsforholdene skal vi også stramme os an – men det skal gøres med omtanke. Efter min opfattelse lider Frederikshavn Kommune i vid udstrækning af en omsiggribende ”højdesyge”, hvor tårnhøje betonboligkomplekser i adskillige etager prioriteres og fremmes planmæssigt – også på beliggenheder, hvor de ikke nødvendigvis gør noget godt for hverken infrastruktur eller omgivelser. Noget kunne endvidere tyde på, at kunderne heller ikke står i kø for hverken at eje eller leje disse boliger, da salgs- og udlejningsannoncer uge efter uge er at finde i såvel digitale som trykte medier.

Min personlige "højdeskræk" melder sig, når man i et smukt bakket landskab nord for Sæby påtænker et voluminøst etagebyggeri. Tæt på smuk natur, skov og istidsskrænter og helt uden gennemtænkt planlægning med hensyn til områdets infrastruktur. Det vil i min verden være en stor fejl at bygge så højt i netop dette naturskønne område. Fortsæt i stedet de igangværende parcelhusudstykninger i samme område.

Det næste kunne så blive det endnu større skrækscenarie, at der også på Sæby Havn skal opføres noget lignende, hvilket ville ødelægge væsentlige dele af det gamle havnemiljø og tilhørende unikke bydel.

Rådet til planlæggerne må derfor være: Byg efter forholdene, vis hensyn til det oprindelige og vær kreative i forhold til at indtænke, hvad der gør netop vores lokalområde attraktivt for tilflyttere. Betonbyggeri kan man lægge hvor som helst, hvis man er ligeglad med æstetik. Attraktivt gammelt bymiljø og uberørt natur er noget helt andet og kan ikke genskabes, hvis det først er ødelagt.

Så sat lidt på spidsen: Hvis man vil bygge højt og i beton, så har Frederikshavn by en lang tradition at læne sig op ad – på godt og ondt.

I det Sæby, jeg bor og lever i, vil jeg foretrække større hensyntagen til de bygnings- og kulturværdier, byen er opstået af og værner omkring. Det er dem, vi skal bruge til at tiltrække nye borgere. Højhuse kan man få alle steder – ikke mindst i Aalborg, hvor potentielle tilflyttere også må formodes at komme fra. Mere af det samme får næppe borgere fra storbyen til at vælge Frederikshavn Kommune!

 

BillederTilføj billede


FOTO: Søren Visti Jensen

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close