Gå til hoved-indhold
29. juli 2014 - kl. 03.07

Anders Brandt Sørensen: - Vi er meget restriktive

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
    Formand for Plan- og Miljøudvalget - Anders Brandt Sørensen (A) mener ikke, at kommunen har været for passive i forhold til prøveboringen efter skifergas i Dybvad.
Af: Simon Bang Jensen

- Vi er ikke nogen bananrepublik, men er meget restriktive, og vi beslutter ingenting fra kommunens side, før det hele er yderst veldokumenteret, lyder meldingen fra Anders Brandt Sørensen (A), formand for Plan- og Miljøudvalget, set i lyset af endnu en klage omkring prøveboringen efter skifergas i Dybvad. "Kommunen er ikke opgaven voksen", lyder kritikken.

Klagen er indsendt af den landsdækkende forening "Netværk til Oplysning om Skifergas" så sent som søndag 27. juli. Her er foreningen meget uforstående overfor, at det franske olie- og gasselskab Total uhindret kan fortsætte prøveboringen efter skifergas i den nordjyske undergrund.  
 

Forklaringen baseres blandt andet på en tidligere henvendelse fra 4. juli i år, hvor foreningen spørger ind til det medhold, som to beboere i Dybvad fik af Natur- og Miljøklagenævnet allerede i 2012. Foreningen mener, at Frederikshavn Kommune har været for passive i forhold til at gribe ind mod den "ulovlige prøveboring", men den kritik har Anders Brandt Sørensen en ganske logisk forklaring på. 

Han fortæller, at den normale behandlingsfrist for klager er på mellem halvandet til to år, hvorfor fristen også først var sat til 19. august 2014. En behandlingstid, han samtidig mener, er alt for lang for alle involverede parter. Efter henvendelsen 4. juli blev fristen lavet om, så Natur- og Miljøklagenævnet nu havde fire uger, altså til og med 30. juli, til at tage stilling til, hvorvidt boringerne skal stoppes.  

- Den lange behandlingstid for sådanne klager er bestemt ikke rimeligt for nogen, hverken bygherrerne og andre projektansvarlige, men så sandelige heller ikke for dem, der nu engang indsender klagen. Kommunen tager selvfølgelig alle klager dybt seriøst, men det skal samtidig siges, at det først er vores opgave og sørge for, at Total stopper arbejdet ved Ovnstrupvej, når vi modtager den nye afgørelse fra Natur- og Miljøklagenævnet, lyder beskeden. 

Anders Brandt Sørensen henviser til en VVM-redegørelse, som hans partifæller forlangte allerede i februar 2013 - før hans tid i byrådet. VVM'en dokumenterer, at der ikke er nogen miljømæssig risiko ved en efterforskningsboring, og derfor besluttede et næsten enigt byråd sidst i juni om at tillade prøveboringerne. Han mener ikke, at borgerne og andre miljøforkæmpere har nogen grund til at bekymre sig.  

Ifølge formanden er der efterhånden foretaget omkring 100 lignende boringer rundt omkring i landet, og her har det ikke været lovpligtigt at forlange VVM-redegørelser. Det har Frederikshavn Kommune, som nogle af de eneste, bedt om. 

- Vi vil gerne have ting til at ske i vores kommune, men det skal helt klart være under de rette, miljømæssige og fornuftige forudsætninger. Selskabet Total ved udmærket godt, hvordan kommunen står i denne sag, så de er selvfølgelig interesseret i at gøre tingene ordentlig første gang, ellers beder vi dem simpelthen om at stoppe arbejdet efter fristens udløb, konstaterer han.

Kommunen har vurderet, at en prøveboring ikke vil være i gene for miljøet, og at ingen løber nogen risiko. Projektet kan blive trukket tilbage med omgående virkning, og så er det Totals opgave at "genoprette" borepladsen for egen regning. 

- Min kollega kørte sidst forbi borepladsen onsdag 23. juli, og der var der lavet nogle jordvolde og antydningen af en vej til de store maskiner og så videre, men får klagens ejermand medhold, så skal Total standse alt aktivitet med øjeblikkelig virkning. Jeg mener dog ikke, at der er nogen grund til bekymring, da kommunen ikke godkender noget, med mindre det lever op til de meget høje miljømæssige standarder, vi har her i Danmark, siger han.

Viser det sig, at Total finder gas i Dybvad, begynder en lang og grundig vurderingsag med indhentning af ny dokumentation, en knap to-årig ansøgningsfrist og som det sidste en overordnet tilladelse til en eventuel prøvefakturering af staten. En anden fase, Anders Brandt Sørensen er lidt mere tilbageholdende med.

- Nu forholder vi os i første omgang til denne prøveboring, og derefter må vi se. Jeg er lidt spændt på, hvad en ny VVM-redegørelse vil sige, men alt skal leve op til den høje miljøforsvarlighed, vi har herhjemme. Det vil jeg overhovedet ikke gå på kompromis med, understreger formanden.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...