Gå til hoved-indhold
04 marts. 2022

Kolleger i Ukraine oplever de lever midt i krigsfilm

  • 1 af 3
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 3
    FOTO: Privat
  • 3 af 3
    Frederikshavnerner-virksomheden Cloud Retail Systems har stadig to medarbejdere på kontoret midt i Kharkiv - en af de byer, som Rusland har angrebet mest. Her ses billeder fra området, hvor deres kontor ligger.
Af: Michael Frederiksen

Virksomheden Cloud Retail Systems i Kattegat Silo i Frederikshavn mærker i den grad, at Rusland har invaderet Ukraine. Fire ud af firmaets seks medarbejdere i udviklingsafdelingen i Kharkiv - 60 kilometer fra den russiske grænse - er flygtet ud på landet. De to resterende medarbejdere oplever, at de befinder sig midt i en krigsfilm.

- Onsdag formiddag skrev de til os, at de fra kontoret i Kharkiv kiggede direkte ned på de gadekampe, som finder sted i byen. De oplevede, hvordan ukrainske tropper pressede russerne tilbage. Tirsdag oplevede den ene af vores folk, at klyngebomber slog ned tæt på hans boligkvarter, fortæller Martin Bang Sørensen, Business Specialist i Cloud Retail Systems.

Når han kigger ud af vinduet fra sin plads på fjerde sal i Kattegat Silo, er udsigten en ganske anden. Der er fred i Frederikshavn og den flotteste blå himmel. Altså den diametrale modsætning til gadekrigen i Kharkiv, Ukraines næststørste by med næsten 1,5 millioner indbyggere, som har været udsat for massive russiske angreb.

- Lige nu handler det ikke om arbejde. Vi har sagt til vores seks medarbejdere, at deres vigtigste opgave er at holde sig i live. Fire er flygtet ud af Kharkiv med deres familier. To har valgt at blive i byen og arbejde videre. De føler, at de holder nogenlunde fast i en normal dagligdag, når de møder på arbejde, som de plejer, selv om det minder om en krigsfilm, når de kigger ud på gaden, forklarer Martin Bang Sørensen.

Cloud Retail Systems tilbyder sine kunder et komplet økonomisystem til bogføring, fakturering, lager, debitor med mere, en integreret kasseløsning samt mulighed for webshop. Virksomheden har omkring 750 kunder i Norden, og næsten 100 af dem - blandt andet KiDS Coolshop og Prof-Shoppen - bruger løsningen SAPERA, som den ukrainske afdeling supporterer.

- Heldigvis kom der en helt ny version på gaden et par uger inden den russiske invasion, og vi nåede at fjerne de værste børnefejl. Systemet kører derfor nu, og så længe vores to medarbejdere i Kharkiv har strøm og internet, kan de stadig hjælpe os. Det er klart, at situationen er uholdbar i længden. Lige nu tager vi én dag ad gangen, men hvis alle mænd i Ukraine tvinges til at rende rundt med et gevær i hånden, bliver vi nødt til at ansætte flere danske udviklere, oplyser Martin Bang Sørensen.

Cloud Retail Systems tilbød inden den russiske invasion de seks ukrainske medarbejdere, at de kunne komme til Danmark, men de foretrækker at blive med deres familier i Ukraine. Faktisk troede de ifølge Martin Bang Sørensen ikke på, at russerne ville gøre alvor af truslerne om invasion.

- De var mindre bange end os, men nu kan vi tydeligt mærke på dem, at det ikke er sjovt længere.

I den bygning, hvor frederikshavner-virksomhedens seks medarbejdere arbejder, er der i alt 30 ukrainske IT-udviklere, som er ansat af danske virksomheder.

- Det er en gammel universitetsby. De er hamrende dygtige matematikere. Der er tale om særdeles kompetente medarbejdere, som er gode til at sætte sig ind i vores systemer, forklarer Martin Bang Sørensen, der heller ikke lægger skjul på, at lønniveauet i Ukraine er noget anderledes end i Danmark.

Tror jeres folk på en "hurtig løsning" i Ukraine?

- Nej, og det gør jeg heller ikke.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...