Gå til hoved-indhold
28. november 2023 - kl. 17.11

Festlig premiere i Palads Teatret for fremtidens filmskabere

  • 1 af 4
  • 2 af 4
  • 3 af 4
  • 4 af 4
Af: Michael Frederiksen

I lørdags holdt FilmMaskinen gallapremiere i Palads Teatret i Frederikshavn med 200 veloplagte gæster.

Det var et brag af en fest, og den store sal i den flotte biograf i Frederikshavn var udsolgt, da FilmMaskinen viste de fem film, der er blevet produceret af den nordjyske filmskoles elever i 2023.

Gallapremieren indledtes med en velkomsttale fra Kultur- og Fritidsudvalgets formand i Frederikshavn Kommune, Peter Laigaard, som blandt andet fremhævede, hvordan man i kommunen arbejder på at skabe et endnu bedre filmmiljø - både for unge filmskabere og for mere etablerede filmfolk.

- Når I nu er færdige med at uddanne jer, og I skal i gang med at producere jeres egne film og serier, så må I huske at vende tilbage til os og producere dem her i kommunen, udtalte Peter Laigaard fra scenen, mens han med et smil på læben kiggede ned til de unge filmmagere på første række.

De fem kortfilm, der blev vist, er blevet produceret af de elever, der har gået på den nordjyske filmskole i år. FilmMaskinens ungdomshold, der bliver kaldt Klaptræet, består af 16 unge filmmagere, der er mellem 12 og 15 år. Klaptræets elever har produceret to film i år med hjælp fra deres undervisere Liv Lundholm og Peter Parmo. Den første film hedder “Super (ikke) mand”, og den handler om en dreng, der er fast overbevist om, at han har superkræfter. Den anden film fra Klaptræet, “En efter en”, er en gyser, der foregår på Sæbygaard Slot. Nogle piger forvilder sig ind på slottet og oplever pludselig mystiske ting; er der mon et spøgelse på spil?

FilmMaskinens elever på FGK er mellem 17 og 25 år, og de kommer fra hele Nordjylland. I år har de produceret to film med hjælp og undervisning fra FilmMaskinens faste underviser, Mads Palm Jensen, og fra professionelle filmfolk fra den danske filmbranche. Den ene film hedder “Maleriet” og handler om en dreng, der gør oprør mod sin far og forsøger at holde fast i, at han gerne vil være kunstmaler. Den anden film “Nu og aldrig mere” handler om en ung pige, der føler sig holdt udenfor af sine veninder. Filmen behandler de udfordringer, unge mennesker kan opleve igennem brugen af sociale medier.

Den sidste film, der blev vist til gallapremieren, er produceret af FilmMaskinens tidligere elev, Søren Lambek Westergaard. Han påbegyndte arbejdet med filmen “Fate”, da han var tredjeårselev hos FilmMaskinen i 2022 og så har han selv færdiggjort den i år. Filmen er en vikingefilm, der udspiller sig i en nordjysk skov, hvor to brødre drives ud i et blodigt opgør.

Alle elever kom på scenen for at præsentere deres film, og her benyttede de chancen for at takke både deres hold, deres undervisere og alle publikummer for at støtte op om tilblivelsen af deres film og at vise så stor interesse for filmene til premieren.

- Det betyder alt for os, at så mange vil komme støtte op om vores film. Vi er superglade for de muligheder og den støtte, vi får, når vi laver film her på FilmMaskinen. Så tusind tak til jer alle, lød det fra scenen fra én af aftenens instruktører, Ditte Juliane Kannegaard.

Efter filmvisningerne fik Klaptræets elever gaver og FGK-eleverne diplomer for deres uddannelse i FilmMaskinen. Flere af eleverne fortsætter deres filmuddannelse i FilmMaskinen næste år - andre skal videre til andre uddannelser.

Det er fremtidens filmfolk, der præsenterede deres film til gallapremieren i lørdags og det er spændende at følge FilmMaskinens elevers udvikling og se hvor, de ender.

- Op imod 80 procent af de elever, der starter i FilmMaskinen, ender med en karriere i filmbranchen eller i filmrelaterede brancher. Vi er stolte af at kunne sige, at de startede deres karriere her hos os, siger daglig ansvarlig i FilmMaskinen, Mads Palm Jensen.

Hvis man er nysgerrig efter at se FilmMaskinens elevers film, må man desværre væbne sig med tålmodighed. Filmene skal nemlig sendes ud til alverdens filmfestivaler, før de kan offentliggøres. Dermed kan der gå op til et år, før de bliver tilgængelige for offentligheden.

På FilmMaskinens Youtubekanal ligger alle filmskolens tidligere elevproduktioner fra årene 2013-2022.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...