Gå til hoved-indhold
06 februar. 2024

Kæmpe biogasanlæg ved Sæby: Nu begynder den kommunale planlægning

  • 1 af 1
    Det er her i dette område, at Nature Energy vil opføre verdens næststørste biogasanlæg. Foto: TV2 Nord
Af: Michael Frederiksen

Det første lille skridt er nu taget, når det gælder den kommunale planlægning, som kan munde ud i, at verdens næststørste biogasanlæg placeres på Ørtoftvej 5 ved Trafikcenter Sæby Syd.

Politikerne i Plan- og Miljøudvalget besluttede i går, at der igangsættes planlægning for et nyt kommuneplantillæg, og til at begynde med skal der være en foroffentlighedsfase på fire uger.

- Det er dejligt, at der er virksomheder, som vil investere i Frederikshavn Kommune. Det har vi et kæmpe behov for, og placeringen tæt på trafikcenter og motorvej er ideel. Vi slipper for tung transport igennem byerne, siger Peter E. Nielsen (S), formand for Plan- og Miljøudvalget.

Administrationen anmoder nu Nature Energy om at udarbejde de nødvendige oplysninger til brug for foroffentlighedsfasen - herunder et mere detaljeret ansøgningsmateriale, der blandt andet belyser, hvordan kommunens drikkevandsinteresser håndteres.

- Vores grundvand sikres, pointerer Peter E. Nielsen.

Nature Energy oplyser, at der årligt kan forventes behandlet cirka 800.000 tons biomasse på anlægget, hvilket indebærer en daglig transport på 2.200 ton biomasse til anlægget. Det vil fylde omkring 12-14 hektar. I området, hvor anlægget ønskes placeret, er der inden for 100-500 meter flere andre virksomheder, herunder et cafeteria og et hotel. Med den nuværende placering vil afstanden til Syvsten være omkring 800 meter.

Landsmand Torben Farum ejer det 25 hektar store område, som Nature Energy vil bygge på. Virksomheden har sikret sig retten til at købe Torben Farums ejendom og jord, ligesom der er lavet købsoptioner på fire nærliggende huse.

Nature Energy har udtalt til TV2 Nord, at virksomheden håber at tage første spadestik allerede i sommeren 2025. Der blev foretaget jordprøver for nogle uger siden.

- Det er teoretisk muligt, men så skal der ikke være for mange krøller i planlægningsarbejdet, vurderer Peter E. Nielsen, der på nuværende tidspunkt hverken er for eller imod projeket.

Det store biogasanlæg skal bruge 15 medarbejdere.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...