Gå til hoved-indhold
19. april 2024 - kl. 00.04

Magtvakuum skaber uro og konflikter i Frederikshavn Kommune

  • 1 af 1
    - Det er vel helt normalt, at "når hende, der der fylder så meget" har sagt, at hun stopper, så er kampen om magten for alvor indledt med forskellige angreb. Det ser vi også i andre kommuner, udtaler Birgit S. Hansen. Foto: CS Photo
Af: Michael Frederiksen

Borgmesteren har bebudet sit farvel. Kommunaldirektøren anmelder læk til politiet. Frederikshavn Havn er i økonomisk uføre. Venstres byrådsgruppe har åbenlyst ikke tillid til udvalgsformand. Hvad i alverden sker der i Frederikshavn Kommune? Hvorfor denne uro og konflikt?

- Min analyse er, at det primært skyldes to ting. Kampen om "magten" og den tunge situation på Frederikshavn Havn, som på forskellig vis piner os allesammen, lyder vurderingen fra borgmester Birgit S. Hansen.

Hun får flere henvendelser fra borgere, som undrer sig over situationen i Frederikshavn Kommune.

En borger skrev til Birgit S. Hansen: "Er du ikke lidt selv ude om det? Du har selv meddelt, at du stopper?"

- Ja, med det mente han, at der opstår et magtvakuum, og det skal udfyldes, siger borgmesteren.

En anden gav klart udtryk for, at Birgit S. Hansen er medskyldig i havnens situationen, fordi hun er så tæt på.

- Henvendelserne har givet mig anledning til at tænke over tingene. Først om magtrummet, der er ledigt. Det er vel helt normalt, at "når hende, der der fylder så meget" har sagt, at hun stopper, så er kampen om magten for alvor indledt med forskellige angreb. Det ser vi også i andre kommuner, udtaler Birgit S. Hansen.

Hun mener, at der har været en "rimelig god stemning" i det politiske de seneste 10 år.

- Der har været konsensus og fællesskab, men nu er der spændinger. Det lander, måske når magtbalancerne er på plads, og hende der, der ofte kaldes magtfuldkommen, er væk. Men jeg vil alligevel opfodre til, at vi arbejder med de politiske sager i den alvor og seriøsitet, som kommunen har brug for, understreger borgmesteren.

Hvad så med havnen. Er du medskyldig?

- Havnen er meget, meget presset økonomisk. Først vil jeg adressere den påstand om, at kommunen er skyld i den økonomiske katastrofe med argument om, at vi ikke kan drive havne. Det er ikke kommunen ej heller byrådet eller borgmesteren, der driver havnene (Skagen og Frederikshavn, som er store erhvervshavne). Det er selvstændige ledelser, der driver de havne. Og for en god ordens skyld: Jeg sidder ikke i vores havnebestyrelser. Og lad mig gøre opmærksom på, at Skagen Havn, som er fuldstændig samme konstruktion ejermæssigt, er super godt drevet og med overskud. Så Frederikshavn Havn har været udygtigt ledet, og nu er banen åben for at lege bagklog. Undskyld, jeg er så direkte. Jeg står ikke ved håndvasken, men jeg vil minde om, at byrådet samlet har bakket op om investeringer og udvidelser, lyder det fra Birgit S. Hansen.

Hun opfordrer til, at alle forener kræfterne for at finde en konstruktion for Frederikshavn Havn.

- Vi er mange, der skal bo her i kommunen i fremtiden. Der er for meget på spil for os alle sammen. Derfor bør vi nok rykke tættere sammen og ikke fjerne os fra hinanden. Jeg forstå ubemærket, at mange tænker, hvordan kunne det gå så galt på den havn. Ja, det er vi ved at bore ud - samtidig med, at der arbejdes med løsninger. Og husk nu, at den havn er der. Den er sted for mange arbejdspladser. Den er en nerve i byen.

Senest er der dukket en politianmeldelse op. Hele byrådet er under mistanke.

- Ja, men det er IKKE en politianmeldelse af byrådet. Ingen personer er blevet politianmeldt. Det er et læk fra en lukket sag, der er blevet anmeldt. Hvorfor? Fordi det ikke kan tolereres, at der lækkes fra lukkede sager. Det kan have store konsekvenser økonomisk, erstatningsmæssigt, personligt og så videre, pointerer Birgit S. Hansen.

Hun er sikker på, at samarbejde er den bedste opskrift på en løsning af vanskelighederne i Frederikshavn Kommune.

- Det er uden risiko. Jeg er ufarlig. Jeg har meddelt, at jeg ikke genopstiller. Jeg er ikke længere en forhindring.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...