Gå til hoved-indhold
23. juni 2024 - kl. 10.06

Medicinske jodtabletter går som varmt brød på Løveapoteket

  • 1 af 1
    Her er de eftertragtede jodtabletter, der ikke må forveksles med de jodtabletter, man kan købe som kosttilskud flere steder. Lige nu er der få æsker tilbage i skuffen på Løve Apoteket i Frederikshavn, men farmaceut Gitte Fuglsang forsikrer, at der er flere på vej. Foto: Henriette Maj Pedersen, TV2 Nord
Af: Michael Frederiksen

Løve Apoteket i Frederikshavn har haft usædvanligt travlt, efter myndighederne kom med nyt om, hvordan private hjemmeberedskab bør se ud. Efterspørgslen på medicinske jodtabletter er stor.

- Min første tanke var, åh nej, de piller har vi ikke, men det gik heldigvis hurtigt op for mig, at der var en plan, og der lige nu er 150.000 pakker på vej til hele landet, forklarer Gitte Fuglsang, farmaceut på Løve Apoteket i Frederikshavn, til TV2 Nord.

Og kunderne skulle da heller ikke gå forgæves længe, for allerede få dage efter nyheden om Beredskabsstyrelsens vurdering af vigtigheden af jodtabletter var ude, ankom de første pakker til Frederikshavn.

Det er især børnefamilier, der har været hurtigt ude og efterspørge tabletterne, der ikke er de samme som de jodtabletter, man hele tiden har kunnet købe som kosttilskud.

- Det er vigtigt at understrege, at det her er noget helt andet, og det er tabletter, der kræver, at man sætter sig ind, hvornår og hvem der skal have dem. Det er vigtigt med vejledning, så man ved, hvilket produkt det er. For det er ikke bare et impulskøb, pointerer Gitte Fuglsang.

De medicinske jodtabletter skal nemlig i udgangspunkt slet ikke tages, med mindre myndighederne slår alarm. Og så skal man nøje følge anvisningerne fra myndighederne.

Opfordringen kom i sidste uge samtidig med, at Beredskabsstyrelsen og forsvarsministeren meldte ud, at Danmark står i en alvorlig situation, idet der er en hybrid trussel som følge af krigen i Ukraine.

Der er fare for, at en krise vil ramme virksomheder, myndigheder og velfærdssektoren - og ikke mindst en frygt for en atomkatastrofe - og dermed kan der blive brug for jodtabletter, da de kan forhindre kroppen i at optage radioaktivt jod ved et nukleart udslip.

- Vi forsøger at bevare roen og informere vores kunder så godt, vi kan. Det er selvfølgelig alvorligt, men ikke lige nu og her - og måske aldrig, så der er ingen grund til at gå i panik, udtaler Gitte Fuglsang til TV2 Nord.

- Det er skræmmende, at vi er nået dertil, siger Hanne Hadberg fra Frederikshavn, der er en af de mange, der allerede har sikret sig et de medicinske jodtabletter.

Ikke til sig selv, da dåbsattesten afslører, at hun har passeret 40 år, men derimod til sine voksne børn.

- Jeg skyndte mig at købe på dagen, inden de blev revet væk, fortæller hun, da TV2 Nord møder hende på apoteket.

Også Christina Munk Myrtue er på apoteket sammen med sin mand og to børn, og familien er nogle af dem, der også er klar, hvis krisen for alvorlig skulle opstå.

- Min første reaktion var, at jeg måtte se at få bestilt nogle, så det gjorde jeg på webapoteket, og de kom faktisk her til morgen, fortæller hun.

Annemette Langthjem har hørt myndighedernes anbefalinger, men hun har endnu ikke jodtabletter klar til familien.

- Jeg er nok bare typen, der tager en dag ad gangen, men selvfølgelig ligger det i baghovedet, siger hun.

Der er ifølge seniorforsker Sven Poul Nielsen fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) også god grund til at slå koldt vand i blodet. Ifølge ham er der ingen akut trussel, der gør, at det er vigtigt med medicinsk jod lige nu.

- Jod kan være af betydning, hvis vi står midt i atomudslip som for eksempel tilfældet var med Tjernobyl, men der kan jeg slet ikke se, at vi er, siger han til TV2 Nord.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...