Gå til hoved-indhold
18. marts 2023 - kl. 00.03

Metal-medlemmer dropper partistøtte

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
    - Det er lidt noget nyt, at folk på den måde dropper partistøtten via fagforeningen, siger arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl.
Af: Marcus Linkhorst

Afskaffelsen af store bededag har fået 45 procent af Metal-medlemmerne hos Orskov Yard og MAN Energy Solutions i Frederikshavn til at droppe partistøtten til Dansk Metal. Forsker mener, at det viser store problemer i parforholdet mellem fagbevægelse og Socialdemokratiet.

Metal-medlemmerne i Frederikshavn er så utilfredse, at de har udfyldt en blanket, så de stopper med at betale partistøtte via deres kontingenter. Det fortæller to tillidsrepræsentanter fra Orskov Yard og MAN Energy Solutions til Kanal Frederikshavn.

- Jeg er tillidsrepræsentant for 143 mand, og der er cirka 45, der har meldt sig ud af partistøtten, siger René Jørgensen,  tillidsrepræsentant på Orskov Yard.

Også hos MAN Energy Solutions har de underskrevet udmeldelsesblanketter i hobetal.

- Jeg har torsdag afleveret udmeldinger for 55, der ikke længere vil betale partistøtte. Det er ud af cirka 80 mand, fortæller tillidsrepræsentant Jonny Jacobsen.

Begge tillidsrepræsentanter oplyser, at udmeldingerne af partistøtte sker som følge af afskaffelsen af store bededag.

Kanal Frederikshavn har spurgt Dansk Metal, hvor mange der har meldt sig ud af partistøtten på landsplan. Det har ikke været muligt at få disse tal.

Partistøtten går ikke til ét bestemt parti, men til at fremme den demokratiske proces til de forskellige valg, oplyser Dansk Metal. Det kan være til analyser eller undersøgelser, der kan understøtte Dansk Metals varetagelse af medlemmernes interesse. Eller at klæde de medlemmer på, som eksempelvis stiller op til kommunal- eller regionsrådsvalg med viden.

Det er ikke offentliggjort, hvem Dansk Metal støttede i seneste valgkamp, men de skriver i deres beretning for årene 2016-2020, at de i 2019 støttede Socialdemokratiet og SF.

Forsker: Problemer i parforholdet mellem fagbevægelse og S
- Jeg vil sige, at hvis vi kan kalde det et ægteskab, så er der store problemer i parforholdet.

Sådan beskriver arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl, Aalborg Universitet, stemningen mellem fagbevægelsen og Socialdemokratiet, efter store bededag er blevet afskaffet.

Han er også forbløffet over antallet af folk, der har droppet partistøtten, da Kanal Frederikshavn ringer og præsenterer tallene for ham.

- Jeg ved ikke, om det overrasker mig, men det er jo nogle høje tal. Det er ikke hver eller hver anden dag, vi ser det. Det er lidt noget nyt, at folk på den måde dropper partistøtten via fagforeningen, siger Laust Høgedahl.

Bjarne Laustsen skuffet over sit eget parti
Bjarne Laustsen, der er valgt for Socialdemokratiet i Frederikshavn-kredsen, er heller ikke overrasket. Men han er skuffet over sit eget parti.

- Som Mette Frederiksen siger, så kommer alting med en pris. Jeg synes, det er dårligt håndværk. Jeg synes, man skulle have forsøgt at lave en trepartsaftale og orienteret fagbevægelsen.

Netop Bjarne Laustsen har samme fortid som mange af dem, der nu dropper partistøtten. Han er udlært maskinarbejder og var tilbage i 1998 ansat på Metalskolen i Jørlunde, Nordsjælland.

Han er også træt af stemningen mellem det gamle arbejderparti og fagbevægelsen.

- Jeg er da træt af, at parti og fagbevægelse er kommet på kant med hinanden, og jeg håber, vi snart kan få genoprettet tilliden. Det kunne jo ske ved, at man fik indflydelse på, hvordan de nye pensionsordninger skal være i fremtiden.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...