Gå til hoved-indhold
18. maj 2024 - kl. 13.05

Succesforfatter sætter "Ord På" livslang fascination af maleren Friedrichs farver

  • 1 af 2
  • 2 af 2
Af: Michael Frederiksen

Lilian Munk Rösing husker stadig fornemmelsen i kroppen. Hun var 18 år og stod foran maleriet ”Eismeer” af Caspar David Friedrich.

- Jeg var fuldstændig overvældet. Stod der bare og tog billedet ind. Tænk, at man kunne male naturen på den måde og i de farver, siger Lilian Munk Rösing.

Siden gik der næsten 40 år, og den tyske maler Caspar David Friedrich blev sammen med danske Anna Ancher hendes yndlingsmalere.

Lilian Munk Rösing udgav i 2018 bogen ”Anna Anchers rum”, som blev meget rost, og nu er hun i 2024 som 57-årig aktuel med bogen om sit ”livs kærlighed” romantikkens store landskabsmaler Caspar David Friedrich. Bogen ”Friedrichs Farver” har fået topkarakter, seks stjerner, i Politiken.

Onsdag 22. maj kommer hun til Frederikshavn Kunstmuseum.

I hendes selskab oplever man et dybt engageret menneske fyldt med ord, og Lilian Munk Rösing er derfor helt oplagt i foredragsrækken ”Ord På”, som museet har fuld gang i.

Senere, 15. juni, kan du blive klogere på billedkunst og sindet ved Lærke Egefjord, og 3. september sætter Jens Tang Kristensen ”Ord På” Karl Bovin.

- Jeg vil sætte ord på det sanselige og koloristiske i Friedrichs værker, og så jeg har jeg et andet bud på tolkning af hans værker, end mange andre har haft forklarer Lilian Rösing Munk og uddyber:

- Ser vi på det billede, jeg har brugt på forsiden af min bog, har andre ment, at kvinden er indespærret i sit jordiske liv. Jeg ser en kvinde, som er kunstnerens hustru i atelieret, som virker veltilpas. Hun er malet i de skønneste jord-og petroleumsfarver.

- Mine oplevelser af Friedrich var anderledes, hvor andre har haft travlt med at tolke de religiøse symboler i hans værker, så jeg farverne, naturens kræfter, som vi er afmægtige over for. Derfor havde jeg allerede for 15 år siden lyst til at skrive om ham.

Caspar David Friedrich 1774-1840) blev født i Greifswald ved Rügen og studerede ved Kunstakademiet i København. Efter studiet flyttede Friedrich til Dresden, hvor han levede og virkede resten af sit liv. Friedrich kaldes den vigtigste maler i sin generation.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...