Gå til hoved-indhold
04. juli 2024 - kl. 11.07

Elever fra Filmmaskinen optager i Gærum i denne uge

  • 1 af 2
  • 2 af 2
Af: Michael Frederiksen

Nordjyllands unge filmskabere fra Filmmaskinen i Frederikshavn bruger deres sommerferie på et filmset. De skal nemlig optage deres egne film som en del af deres skolegang på Filmmaskinen.

I løbet af vinteren og foråret har de arbejdet med idéudvikling, fondssøgning, skuespillercasting og manuskriptskrivning til fire produktioner, som de nu er klar til at gå på set med. Det første af de fire filmhold har begyndt deres optagelser i denne uge, hvor de filmer i Gærum.

Filmene i år spreder sig over vidt forskellige genrer, fra gyser og fremtidsdystopi til “slow-cinema” og psykologisk thriller, men de har alle en dyster stemning til fælles. Til trods for, at eleverne i år har valgt udfordrende og ukonventionelle temaer, giver det rig mulighed for at nå helt uden for komfortzonen og udforske nye kreative horisonter, både for filmskaberne og publikum.

Hvert filmhold er sammensat af bestemte grundfunktioner, som er essentielle, når man laver en film. Hvert hold har en instruktør, manuskriptforfatter, producer, fotograf og klipper, og sammen skal de gøre hver sin indsats, for at komme i mål med deres projekt.

Jacob Iversen 2. års elev på Filmmaskinens FGK (Film Grundkursus). Han prøver i år kræfter med rollen som instruktør.

- Det er super fedt at samarbejde med de forskellige roller inden for filmproduktion og sammen skabe et spændende produkt med en fed historie. Selvom det er intimiderende at skulle forholde sig til alle de valg, man skal tage, er det super lærerigt og interessant, udtaler Jacob Iversen om sit arbejde på fremtidsdystopien “HUMANITAS”, en af årets kortfilm, som foregår i Danmark 10 år efter en global strømafbrydelse.

Udover deres egne kreative indsatser får eleverne også chance for at møde filmindustrien ansigt til ansigt, når professionelle fra det danske filmmiljø kommer og underviser til Filmmaskinens workshops. Her kan eleverne sparre kreativt og teknisk med instruktører, fotografer, producerer og mange andre, og få et indblik i professionel filmskabning som arbejdsplads.

Filmmaskinens grundkursus-elever er mellem 17-25 år og kommer hertil fra alle kroge af Nordjylland. De samles hver anden weekend om deres fælles interesse for film i kraft af de workshops, som Filmmaskinens undervisning primært består af. Det er blandt andet under disse workshops, at eleverne foruden samspillet med industrifolk også får kendskab til filmudstyr og redigeringsfaciliteter, samt adgang til personlig kreativ vejledning.

Filmmaskinens vision er at styrke det nordjyske filmmiljø og hjælpe eleverne videre i filmbranchen, så lokale stemmer også kan blive hørt i det kulturelle landskab. Håbet er selvfølgelig, at elevernes navne en dag går igen i Hollywood-rulleteksterne.

Efter sommerferien tager eleverne tilbage til Filmmaskinens lokaler i Frederikshavn, og her skal de klippe og redigere alle filmoptagelserne sammen til en kortfilm.

De færdige kortfilm bliver vist i november 2024 til sæsonens store premiere i Palads Teatret Frederikshavn.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...