Gå til hoved-indhold
23. maj 2024 - kl. 15.05

Forsvaret skal tænke værfter i Frederikshavn og Skagen med

  • 1 af 1
    Her ses Jakob Dyrman sammen med Venstres spidskandidat, Morten Løkkegaard, da de i denne uge besøgte Flådestation Frederikshavn.
Af: Michael Frederiksen

- Det er klogt med ambitionen om at bygge den danske flåde op for 40 milliarder kroner, men nordjyske værfter skal ikke holdes udenfor, når Forsvaret investerer, siger Venstres nordjyske EU-kandidat Jakob Dyrman.

Ifølge Jakob Dyrman er der ingen vej uden om, at Folketinget genopbygger det danske forsvar for 200 milliarder kroner over de næste 10 år, sådan som et bredt flertal i Folketinget har besluttet. Og det er oplagt, at staten engagerer sig i opbygningen af en dansk forsvarsindustri, der også kan bidrage til genopbygningen af det danske søværn, som forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) tirsdag sagde, da han modtog anbefalingerne fra "Det Nationale Partnerskab på det maritime område".

Men Forsvaret skal håndtere hele processen med genopbygningen af det danske søværn meget mere professionelt, end da Forsvaret i 2022 smed de to nordjyske skibsværfter Orskov Yard i Frederikshavn og Karstensens Skibsværft i Skagen ud af processen omkring byggeriet af nye pratruljeskibe for fem milliarder kroner.

Det mener Jakob Dyrman, som de seneste dage har besøgt de to nordjyske værfter i Frederikshavn og Skagen.

- Det er to imponerende værfter, og de har tidligere leveret fantastiske skibe til det danske forsvar. Derfor gav det heller ikke mening, at Orskov og Karstensens Skibsværft i 2022 pludselig blev udelukket fra processen omkring bygningen af patruljeskibe af Forvarets Matriel- og Indkøbsstyrelse, som i løbet af natten lavede et konsortium med et andet værft, der aldrig tidligere havde bygget til det danske forsvar, siger Jakob Dyrman.

- Det var så speget et forløb, som gav alt andet end tillid. Og det er vigtigt for mig som nordjyde og repræsentant for nordjysk erhvervsliv og nordjyske lønmodtagere, at vi ser et forsvar, som spiller et helt andet åbent og professionelt spil. Vi hverken kan eller skal leve med at det, der skete i 2022, sker igen. Nordjyske værfter skal selvfølgelig tænkes ind, hvor de kan. Så må det være op til værfterne at byde sig til der, hvor de kan, siger Jakob Dyrman.

Han mødes løbende med forsvarsministeren, blandt andet når Troels Lund Poulsensom Venstre-formand besøger Nordjylland hele dagen mandag 3. juni.

- Jeg er fuld af beundring for, at Troels Lund Poulsen som forsvarsminister for den brede regering nu har skabt to forsvarsforlig om genopbygning af det danske forsvar for 200 milliarder kroner i Folketinget. Og jeg er også sikker på, at han er enig med mig i mine holdninger om, at danske værfter og værfter i andre landsdele skal tænkes ind. Men deted at rydde o har jo også vist sig, at der ligger nogle brådne kar rundt omkring i Forsvaret, som Troels Lund Poulsen og den nuværende regering er i gang med at rydde op i.

-Derfor tænker jeg, det er vigtigt for Nordjylland, at vi hele tiden er opmærksomme på, hvor vores erhvervsliv kunne være relevant, når det offentlige investerer - og gør både ministre og offentlige myndigheder opmærksomme på, hvad vi ser af stærke nordjyske potentialer. Det er en af mine vigtigste pligter som repræsentant for nordjyderne, siger Jakob Dyrman.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...