Gå til hoved-indhold
26. januar 2014 - kl. 12.01

Istølt Frederikshavn brander livsstil på landet

 • 1 af 6
  FOTO: Kanal Frederikshavn
 • 2 af 6
  55 ryttere deltog i optakten til næste weekends Istølt Frederikshavn.
 • 3 af 6
  FOTO: Privat
 • 4 af 6
  FOTO: Privat
 • 5 af 6
  FOTO: Privat
 • 6 af 6
  FOTO: Privat
Af: Kanal Frederikshavn

I weekenden var der optakt til Istølt Frederikshavn i Skiveren. Godt 80 ryttere var tilmeldt, men knækkede aksler, fastkørte trailere og kold søndenvind fik tallet ned på 55 deltagere.

Arrangementet blev holdt i Skiveren som en anledning til at høre Poul Erik Jensen fra Læsø fortælle om EM 1977 for islandske heste. Dette mesterskab blev nemlig holdt på og ved Skiveren Strand.

Skiveren Camping havde velvilligt lukket op for varmen til et fællesrum og til toiletter, så rytterne kunne få varmen efter turen.

Efter en knap to timers ridetur på Riderute Nordvendsyssel i "det kolde nord" på isheste med mammutpels blev der serveret lækker suppe fra Jerup Bette Kro, holdt foredrag, og trukket lod om en lækker saddel fra Nordjysk Islænder Udstyr. Hvad så med hestene, tænker nogle måske? De fik hvilet ud på Skiveren Campings gæstefold eller blev sat i trailere med velfortjent hø, i ly for vinden, mens rytterne gik i varmestuen.

Arrangementet blev arrangeret af foreningen Istølt Frederikshavn og er et led i næste weekends topstævne i Iscenter Nord.

- Vi skal have alle med for at kunne skabe en så stærk elitekonkurrence i Frederikshavn som Istølt er blevet til gennem fem år. Hvis det alene er en aktivitet for toppen og den kommercielle interesse, går det ikke. Og hvis vi lokalt er for "brede" til at anerkende den mere professionelle eller elitære del af denne verden, får vi aldrig slagkraft nok til at nå ret meget længere med budskabet om mulighederne i udviklingen og brandingen af en livsstil baseret på interesse for islandske heste end til det "klubmiljø", hvor vi har vores daglige gang.

Ordene kommer fra Jan Michael Madsen, som er en af initiativtagerne til Istølt Frederikshavn.

- Det er altid en opgave at sikre en mærkbar relation mellem det elitære og det brede. Det er en triviel udfordring i al kulturliv. Og begge dele har lige meget brug for den anden. Med Istølt Frederikshavn som overordnet synlighedsskaber på nationalt plan har 7.878 personer set opslag om Optakt til Istølt på facebook?
Altså om livskvalitet i naturen i Vendsyssel, set fra ryggen af en islandsk hest. Tallet medregner ikke de tusindvis af delinger, som deltagere og andre genererer. Det vil sige, at synliggørelsen af den lokale livsstil i landdistriktet med islandsk som bosætningsincitament er blevet brandet kraftigt på grund af Istølt Frederikshavn, mener Jan Michael Madsen, og han fortsætter:

- Med Riderute Nordvendsyssel (infrastruktur), Istølt Frederikshavn (branding) og arrangementer som optakt til Istølt og de mange mange andre gode arrangementer skabt af ildsjæle i landdistriktet bliver arenaer som Iscenter Nord, projekter som rideruten, Skiveren Camping om vinteren og Jerup Bette Kro, altsammen en del af en værdikæde, som peger på innovative muligheder i et landdistrikt med forandret opgave i fremtiden. Beslutningstagere og planlæggere må derfor huske at se sammenhængen i disse tendenser: "Fremtiden i landdistriktet har det nok med at komme i slidte cowboybukser og på fire ben, bare der er bredbånd nok".

Istølt Frederikshavn holdes i den kommende weekend for femte gang i Iscenter Nord. Der forventes i alt ca 1.000 publikummer, ryttere og udstillere. Der kan stadig købes billetter på www.istoelt.dk - følg også med på facebook.com/IstoeltFrederikshavn

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...