Gå til hoved-indhold
01. februar 2012 - kl. 02.02

Katrine Skrubbeltrang er bidt af en gal islænder

 • 1 af 7
  FOTO: Helle Hornshøj
 • 2 af 7
  FOTO: Helle Hornshøj
 • 3 af 7
  FOTO: Helle Hornshøj
 • 4 af 7
  FOTO: Helle Hornshøj
 • 5 af 7
  FOTO: Helle Hornshøj
 • 6 af 7
  FOTO: Helle Hornshøj
 • 7 af 7
  Katrine Skrubbeltrang og Thora deltager igen i Istølt Frederikshavn.
Af: Leif Jensen

- Det var lidt af en tilfældighed, at det blev islænder-heste. Jeg startede med at ride på store heste, men så var der en af naboerne længere nede på vejen, der inviterede mig ned for, at jeg skulle se deres islændere, og så startede min fascination af disse heste. De har et helt særligt sind og en speciel måde at være på.

Sådan fortæller Katrine Skrubbeltrang, da vi kigger forbi hendes hjem på Rendborgvej. Her bor hun i et sandt mekka for enhver islænder-entusiast. Katrine kan vitterligt gå ud af husets bagdør og direkte ud i stalden, hvor der lige nu er hele 21 islændere.

- Jeg har lige akkurat afleveret en her til morgen. Det gjorde en smule ondt, at netop denne hest blev solgt. Men det var en rigtig sød dame fra Hjørring, der købte hende, så det skal nok gå, forklarer Katrine om den solgte hest, der rent faktisk var det første føl, der blev født her på stedet og derfor naturligvis har en helt speciel plads i den unge dames hjerte.

Katrine Skrubbeltrang er 25 år. Hun arbejder som værkfører-assistent ved Uggerhøj i Frederikshavn og dermed er hendes dagligdag altså fyldt med hestekræfter både på den ene og den anden måde. Det med islænder-hestene er på hobbyplan, men Katrine har taget uddannelse som B-instruktør, hvor hun bestod eksamen i sommer og underviser dermed en del.

Den meget imødekommende og smilende hestepige er blandt deltagerne, når Istølt Frederikshavn 2012 løber af stablen lørdag 11. februar. Her skal hun ride på hesten Þóra frá Kjarri, som den hedder på islandsk.

- Vi kalder hende bare Thora, fortæller Katrine om den 12-årige lille brune islænderhest, mens hun står og strigler den.

Det er sidste år, hun skal rides på, da man herefter vil satse på avl med hende.

Thora kommer fra Island og blev købt på papirerne netop med henblik på avl.

- Vi så hende først, da hun var kommet af flyveren. Hun var blevet bedækket deroppe og folede så, da vi havde fået hende. Så der stod der en lille tyk, lavbenet hest der i lufthavnen i Billund, griner Katrine om sit første indtryk af hesten. 

- Jeg har selv tilredt Thora, og hun er noget helt specielt. Det gælder om at holde sig gode venner med hende, for hvis hun bliver sur, så kan vi lige så godt opgive. Men vi har efterhånden lært hinanden at kende rigtig godt og er et godt makkerpar, smiler Katrine.

Sammen har de redet DM de seneste fem år, og sidste år blev parret nummer 19.

- I øjeblikket ligger vi nummer 30-32 stykker på den danske rangliste, forklarer Katrine, der satser på at være med igen, når der er DM i starten af juli.

Men lige nu er der 10 dage til stævnet i Frederikshavn, så det stiler parret efter nu.

- Vi var også med sidste år, og her gik det rigtig godt. Jeg var meget tilfreds, da konkurrencen er hård. Vi er i skarp træning. Det gælder om at bygge musklerne og kondien op til det kommende arrangement, forklarer Katrine, mens hun er i gang med at sadle Thora op.

- Det er noget helt specielt at ride på is, og jeg håber på, at jeg bliver lige så tilfreds som sidste år, fortæller hun og tænker tilbage på sidste års stævne.

- Jeg lagde faktisk slet ikke mærke til den ekstra begejstring over, at jeg som lokal deltager var med. Jeg koncentrerede mig, hørte kun hestens takt og snakkede lidt med hende.

14 dage efter stævnet i Frederikshavn har Katrine og Thora fået et wildcard til World Cup-stævnet i Odense. Her skal parret ride såkaldt fem-gang. Det vil sige skridt, trav, tølt, galop og pas - og det foregår altså ikke på is. Så det er det efterfølgende projekt, men lige nu glæder de sig til at komme ind på isen i Frederikshavn.

Katrine trækker hesten ud i den hvide sne, der dækker landskabet i et fint jævnt lag.

- Der er rigtig islænder-vejr, smiler Katrine idet hun sætter sig op på Thora for, at give os en lille opvisning i den ædle kunst, tølt.

Det er den gangart, der adskiller islænderhestene fra andre heste. Tølt er en firtaktet gangart, hvor hesten skiftevis har et og to ben til jorden. Lige præcis at ride tølt er Thora rasende hurtig til, så farten bliver sat op, da de kommer ud på vejen.

Istølt Frederikshavn bliver afviklet for tredje år i træk. Der har været stor rift om billetterne, og der er under 10 billetter tilbage. Her kan man altså blandt de mange danske og udenlandske rytter se Katrine Skrubbeltrang og Þóra frá Kjarri give en flot opvisning på isen.

Inden da er der optakt til Istølt på Knivholt Hovedgård allerede lørdag 4. februar.

Læs mere om arrangementet her : http://istoelt.dk/

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...